skip to Main Content

У Вінниці пропонують назвати вулицю на честь пса Патрона

На сайті петицій Вінниці зареєстроване незвичне звернення. Його автором є місцевий мешканець Владислав Боднар.

Зараз околиці міста активно забудовуються приватними будинками і з’являються нові вулиці. Одну з цих вулиць можна назвати на честь пса Патрона, а не банальними “Садова”, “Квітуча”, “Яблунева” тощо, – пише він.

Хотіли назвати Кулею

Пес Патрон народився 20 липня 2019 року у Чернігові. Це український собака-винюхувач вибухівки, талісман Державної служби з надзвичайних ситуацій,який здобув велику популярність за часів повномасштабної російсько-української війни. Офіційний символ Міжнародного координаційного центру з питань гуманітарного розмінування, сформованого при Міністерстві внутрішніх справ.

У 2020 році керівник піротехнічної групи управління ДСНС по Чернігівській області Михайло Ільєв придбав собаку в колеги і подарував своєму сину. Спочатку йому хотіли дати кличку Куля, але завважили її невдалою.

Патрон почав нести службу у ДСНС у віці 6 місяців, до квітня 2022 року йому виповнилося 2,5 роки. Пес важить приблизно 4 кілограми, що дозволяє використовувати його для робіт по виявленню протипіхотних мін, до яких дозволяється залучати тварин вагою до п’яти кілограмів.

Отримав медаль

Незадовго до початку повномасштабного вторгнення, Патрона планували відправити в зону ООС як пса-волонтера, але з початком війни його почали залучати до розмінування територій у Чернігівській області. За даними Офісу Президента, до 8 травня 2022 року Патрон допоміг виявити 236 вибухових пристроїв.

8 травня Президент України Володимир Зеленський нагородив Патрона медаллю «За віддану службу», а його господаря Михайла Ільєва — орденом «За мужність» III ступеня.

27 травня Патрон був нагороджений премією Palm DogManitarian Award — спеціальною нагородою 75-го Каннського міжнародного кінофестивалю за зв’язок між людьми та собаками.

Майже півмільйони підписників

Патрон має власну сторінку в Instagram, на 18 грудня 2023 року кількість підписників досягла більше 410 тисяч.

Разом із врятованою з сьомого поверху зруйнованого будинку кішкою, яка провела у ньому без води і їжі близько двох місяців, пес Патрон став символом незламності українського народу у боротьбі з російськими військовими.

Зростання популярності Патрона, на думку деяких дослідників, може бути частиною інформаційної стратегії України в ході вторгнення росії, яка включає використання «вірусних» відеороликів з драматичними історіями про війну. А його нагородження допомогло привернути додаткову увагу до проблеми розмінування території України.

20 листопада 2022 року Патрон став першим собакою з титулом «Пес доброї волі» від організації UNICEF.

Фелікс ЖАНІН, “СічНьюз”

Поділитися
3.7 3 голосів
Рейтинг статті
3 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Harry Grodberg
6 місяців тому

Спочатку постройте нову вулицю, зробіть її за європейськими стандартами, щоб не соромно було, тоді називайте як завгодно! Чим погані вам Квітнева,чи Яблунева? Чому це вони банальні? Ви рахували прямі та косвенні витрати з місцевого, та держбюджету за кожне перенаймування? Ось, якщо місцяни, шо на тій вулиці живуть зберуть ті гроші, то нехай змінюють назву. А собаці від того що на її ім’я вулицю назвали немає різниці. Ліпше візьміть додому якийсь собаку-бесхатько що голодна, та мерзне, а не робіть хайп на пустому місці!

Вінничанин
6 місяців тому
Відповісти  Harry Grodberg

Йдеться про нову вулицю, а не перейменування

Людмила
6 місяців тому

Це жарт? У нас стільки героїв полягло!

Back To Top