skip to Main Content

У “Вінницяоблводоканалі” пояснили, чому вода в крані “пахне” рибою

Дуже багато вінничан вимушені купувати воду у водоматах. Адже якість її у крані не влаштовує. Чому і чим вона пахне, розповіла пресслужба “Вінницяоблводоканалу”.

Один мілілітр води – це дуже мало. А 200 тисяч клітин водоростей – це дуже багато. Особливо, коли всі вони вміщаються в тому одному мілілітрі води з річки Південний Буг. Така велика кількість водоростей означає, що джерело водопостачання має 4-ий, найвищий клас забруднення.

Держава встановила, що навіть 100 тисяч клітин достатньо, аби потрапити до цього «пекельного» рейтингу сильно забруднених річок. А в Бузі вдвічі більше. І ні, це не водоканал тихенько запускає в річку водорості задля втіхи. І так, водоканал не може почистити річку…

І якщо вода з-під крану «пахне» рибою/річкою/соломою, то це через них. Через водорості. Ну не може вона при такому засиллі синьо-зелених пахнути трояндами!

То чому водоканал не чистить ту воду, щоб вона не «пахла»? Чистимо. І витрачаємо на реагенти не менше 500 тис. грн. на добу. Але водорості – це живий організм, і вони живуть своїм цікавим життям, виділяючи у річку продукти життєдіяльності. В тому числі, одоранти – сильно пахучі речовини, позбутися яких повністю неможливо. Такого просто ще не вигадали у світі. Це все одно що змусити каву не пахнути кавою (кавові зерна теж містять одоранти), – інформують у “Вінницяоблводоканалі”.

Щоб зменшити запах, там додають сорбенти. Щоб замаскувати його тотально, могли б давати більше хлору. Але більше хлору – це шкідливі побічні продукти хлорування, й вода перестане бути безпечною. А, як наголошують водоканальці, вони «за» безпеку своїх споживачів.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”,
колаж “Вінницяоблводоканалу”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top