skip to Main Content

Український фільм «20 днів у Маріуполі» претендуватиме на «Оскар»

Український Оскарівський комітет найпрестижнішої премії обрав документальний фільм вітчизняного журналіста і фотографа Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» як претендента на участь у відборі. На 96-й премії Американської кіноакадемії стрічка представлятиметься у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Фільм було обрано шляхом голосування членами Українського Оскарівського комітету, головою якого є Валентин Васянович, повідомили у комітеті.

Документальна стрічка була створена на основі матеріалів самого Мстислава Чернова в обложеному росіянами Маріуполі. Вона складається із багатьох кадрів, які Чернов зі своїми колегами надсилали у світові медіа, розповідаючи про жахливі події у місті: бомбардування пологового будинку, створення масових могил та інші російські воєнні злочини.

До створення фільму також долучилися продюсерка Василіса Степаненко та фотограф Євген Малолєтка. Разом з Черновим вони стали єдиними міжнародними журналістами, у складі знімальної команди Associated Press, які залишилися в Маріуполі і продовжували фіксувати злочини рф. За цю роботу всі троє були нагороджені Пулітцерівською премією.

Світова прем’єра “20 днів у Маріуполі” відбулась на кінофестивалі Санденс, у секції World Cinema Documentary Competition, де отримала приз глядацьких симпатій. Українська прем’єра відбулася на фестивалі Docudays UA у середині 2023-го. Тут фільм здобув дві нагороди: головний приз конкурсу DOCU/УКРАЇНА і приз глядацьких симпатій.

Зазначимо, що цьогоріч у національному відборі брали участь п’ять фільмів: «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука,«Залізні метелики» Романа Любого, «Терикони» Тараса Томенка та «ШТТЛ» Адрієна Уолтера.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top