skip to Main Content

Умовно засуджений за виправдовування російської агресії почав працювати на ворога

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру у державній зраді жителю Хмільницького району Вінниччини, громадянину України. За даними слідства, підозрюваний, будучи засудженим у березні 2023 року за виправдовування збройної агресії рф та відбуваючи умовний термін покарання, вчинив новий умисний, особливо тяжкий злочин проти основ національної безпеки. Про це інформує пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Чоловік встановив контакт з представником т. зв. Придністровського правозахисного центру Союзу російських громад Придністров’я при «Фонді підтримки і захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном». Він створений у 2012 році указом президента рф з метою підтримки «російських співвітчизників», які проживають за межами рф, у тому числі через надання їм грошової допомоги.

У травні 2023 року підозрюваний електронним зв’язком надіслав придністровському «правозахиснику» матеріали свого попереднього кримінального провадження, не погоджуючись з винесеним йому вироком і заявляючи, що правоохоронними та судовими органами України порушені його права. У відповідь отримав запевнення про те, що організація надаватиме йому щомісячну грошову допомогу в розмірі 2285 російських рублів. Натомість чоловік зобов’язувався збирати відомості про українські сили оборони та об’єкти критичної інфраструктури на території Вінницької області та передавати їх іноземній організації.

Впродовж липня – жовтня він надав «замовнику» інформацію про розташування об’єктів залізниці, енергетики, поліції та охорони здоров’я в своєму регіоні, за що на особисту банківську картку отримав близько 3,3 тис. грн.

На сьогодні судом до підозрюваного застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою. За вчинення вказаного злочину передбачено 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділом УСБУ у Вінницькій області.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top