skip to Main Content

Військовий облік жінок розпочнеться вже за три дні

Жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку з 1 жовтня поточного року. Цього вимагають ухвалені минулого року Верховною Радою зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію.

Зараз в Україні жінка може добровільно піти до лав ЗСУ. Причому неважливо, якої вона професії. Далі буде так само. Але з 1 жовтня Головнокомандувач ЗСУ зобов’язаний взяти на військовий облік жінок за новим переліком спеціальностей та професій. Рішення визначено за відповідним наказом Міністерства оборони.

Жінки, які мають спеціальність, що відноситься до військово-облікової мають звернутись до ТЦК за місцем реєстрації( з паспортом кодом та дипломом про освіту) і стати на військовий облік. Військовозобов’язані жінки мають право в період воєнного стану перетинати державний кордон України в тих же випадках, що і військовозобов’язані чоловіки. Вільно виїжджати за кордон військовозобов’язана жінка не зможе, – прокоментував “СічНьюз” юрист.

Ще минулого року Міністерство оборони опублікувало список військовозобов’язаних спеціальностей. Проте у квітні поточного року скоротило перелік жіночих професій з більш як сотні лише до 14 спеціальностей та 7 професій. В цьому документі є й перелік професій та спеціальностей, які можуть знадобитись армії. Зокрема, це спеціалістки із  медицини та ветеринарії, зв’язку (телекомунікації та радіотехніки), інженерії програмного забезпечення та метрології, психології та фінансів, перекладачі та кухарі, картографії та поліграфії.

Серед основних підстав, щоб не йти на фронт, визначають такі:

  • якщо жінка чи чоловік мають троє і більше неповнолітніх дітей;
  • якщо людина має постійно доглядати за хворою дружиною чи чоловіком;
  • якщо жінка або чоловік, самостійно виховують дитину чи виховують дитину з інвалідністю;
  • жінки чи чоловіки, в яких один з подружжя проходить військову службу, а вони мають неповнолітню дитину.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top