skip to Main Content

Вінничанин лікує вдів загиблих воїнів музикою і сміхотерапією

Під час війни психологічної реабілітації потребують не лише поранені військові, але й вдови загиблих воїнів. На допомогу їм готовий прийти вінничанин Вадим Редько.

Він навчає усіх охочих звукотерапії і сміхотерапії, йозі на цвяхах і слов’янській гімнастиці (йозі наших пращурів із Поділля). А також сприяє згодом прийти до кращого самопочуття та приблизитись до стану щастя. За словами Вадима Редька, багатьом вдовам це реально допомагає.

Покращує психологічний стан

Звукотерапія і сміхотерапія допомагають покращити психологічний стан людини. Це нині в першу чергу  важливо для особливих категорій людей. Приміром, для внутрішніх переселенців з прифронтових регіонів, які вдома часто чули звуки вибухів. А також для дружин загиблих воїнів, для яких фахівець вже проводив спеціальні безкоштовні групові заняття.

Як каже Вадим Редько, терапія звуком і сміхом допомагає людям переосмислити свій психологічний стан і реакції на минуле та вирішити, що робити у житті далі. А також згодом прийти до стану щастя.

За словами Вадима Редька, багатьом вдовам це реально допомагає. Вони залишають його заняття зовсім з іншим настроєм та в доброму гуморі.   

На початку у вдів буває багато сліз і проявів психологічного болю. Але під час тренування вони значною мірою звільнюються від того, що у них болить, – пояснив фахівець.  

 

Інструмент австралійських аборигенів

Звукотерапією та грою на музичних інструментах Вадим Редько захопився близько десяти років тому. Спочатку опанував найдавніший музичний інструмент діджеріду, родом з Австралії. Аборигени знаходять евкаліпт, у який залізли терміти, зрубують його потрібної довжини , формують мундштук із воску. Ось вам і австралійська сопілка – діджеріду, розповів Вадим. Середня довжина інструменту – півтора метри.

Вінничанин наголосив, що звукотерапія лікує як спочатку музиканта, так і слухача. Для цього використовує певні лікувальні техніки, а вже сама гра є переважно імпровізацією.    

Музикант може зцілювати звуком людей. Я почав займатися звукотерапією, просто граючи на морському узбережжі. Випадкова жінка відчула від цього користь і запропонувала направити інструмент собі на хвору спину. Адже діджеріду видає потужну і чуттєву вібрацію. Завдяки ній люди починають відчувати внутрішні органи і входять у так звану «звукову ванну»». Це можна порівняти із пірнанням в ополонку, коли організм входить у стан збудження, а тіло починає «грітися», – інформує  Вадим Редько.

«Чоловік, який розсмішив смерть»

Сміхотерапією вінничанин зацікавився у 2019 році. Це сталося через його особисті проблеми. Вадим Редько зрозумів, що перебуває не в найкращому психологічному стані (апатії), що може призвести до погіршення здоров’я.

Тоді він випадково побачив статтю американського журналіста Нормана Казінса «Чоловік, який розсмішив смерть». Йшлося про зцілення американця від нібито невиліковної хвороби.              

Я вирішив наслідувати Нормана. Спочатку почав практикувати вправи із дихання. Також на прикладі Казінса спробував опановувати елементи сміхотерапії. Це коли людина сміється із певних причини – через анекдот, смішну історію чи фільм.  Казінс постійно переглядав кумедні відео, які допомагають перебувати у доброму гуморі, – ділиться Вадим Редько.  

В свою чергу, наш земляк знайшов інший підхід – сміхойогу. Це лікувальні вправи на дихання, які схожі на сміх. Фактично він імітується. Але наш розум не розділяє, де ми сміємося насправді, а де – ні.

Коли новачок повторює спеціальні вправи за Вадимом, він раптово опиняється в корисному для здоров’я стані сміху. Це ж саме відбувається з усією групою учнів. Причому без очевидної причини! За словами автора методики, для необхідного ефекту вправи сміхойоги треба виконувати мінімум протягом п’яти хвилин.

При цьому позитивним чином змінюється стан свідомості. Якщо вправи сміхотерапії виконувати зранку, настрій на весь день покращується. Я виконував вправи сміхойоги щодня протягом двох місяців, після чого покращилося самопочуття, зник стан апатії. Став почувати себе вільнішим, – продовжує Вадим Редько.

Година на цвяхах

Також фахівець проводить у Вінниці групові заняття для всіх охочих із цвяхотерапії. Під час них може стояти на цвяхах 30-60 хвилин. А підготовлені учні Вадима на тренуванні можуть витримувати на дошці із цвяхами майже годину. Це різні люди у звичайному житті – фітнес-інструктори, бухгалтери, юристи, підприємці тощо.

Тренування відбуваються раз на тиждень. Там вчать й правильному диханню, що допомагає покращити здоров’я, витривалість і в цілому показники у спорті. 

Цвяхотерапія поліпшує фізичний стан. Якщо людина займається спортом, цвяхи допомагають позбавитися напруги або прискорити відновлення після тренувань. Особливих протипоказів у нас немає. Заборонено займатися лише із травмами стопи і незагоєними ранами та вагітним, – наголосив тренер.

А в цілому Вадим Редько – майстер духовних практик. Він винайшов свою власну методику цвяхотерапії, щоб допомогти людям керувати своєю увагою та змінити ставлення до життя. Його м’яка адаптація нервової системи дозволяє розпізнати терпіння та страждання, а потім позбутися їх. Це відкриває шлях до кращого самопочуття через розвиток чутливості. За допомогою цієї практики кожен, хто має бажання, може знайти глибоку зосередженість та гармонію у своєму житті.

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top