skip to Main Content

Як комунікувати із бійцями, які повернулися з фронту – поради військового психолога

Воєнні конфлікти залишають величезний слід на тих, хто брав участь у бойових діях. Після повернення додому, багато військовослужбовців зустрічаються з труднощами адаптації до мирного цивільного життя. Ця проблема особливо гостро впливає на жінок, які, на жаль, часто стають жертвами наслідків воєнного конфлікту.

Військовий психолог Оксана Гришина з Києва (на фото) спеціально для «СічНьюз» поділилася порадами щодо підтримки чоловіка, який повернувся із зони бойових дій.

Найкраще, що можна зробити, це адаптувати чоловіка до чогось хорошого та прекрасного (прогулянка парками, вибір сімейного місця для вечері чи обіду); зробити в сім’ї традиції й ритуали, щоб підтримувати сімейний затишок. Робити дрібні приємності. Фільм ввечері зі смаколиками. Більше на згуртованість кидати сил, це найкращий варіант лікування увагою та любов’ю, – розповідає Оксана.

Гришина також закликала жінок не боятися звертатися за допомогою до фахівців, якщо вони не можуть впоратися з проблемами у спілкуванні з чоловіком.

Якщо жінка не може впоратися, агресія стає неконтрольованою, і це загрожує її життю та здоров’ю. Варто пояснити чоловіку, що вона його боїться. Відокремитися й звернутися до фахівця, – пояснює психолог.

Важливо памʼятати, що кожен військовий, який повернувся із зони бойових дій, переживає свій власний досвід. Деякі з них можуть відчувати тривогу, депресію або посттравматичний стресовий розлад. Інші можуть бути агресивними або замкнутими.
Якщо ви переживаєте труднощі у спілкуванні з військовим, який повернувся із зони бойових дій, важливо бути терплячим і розуміючим. Не соромтеся звертатися за допомогою до фахівців, якщо ви потребуєте підтримки.

Ось кілька додаткових порад, як підтримати військового,
який повернувся із зони бойових дій:

  1. Дайте час адаптуватися до мирного життя.
  2. Слухайте  без засудження.
  3. Не просити говорити про те, що він не хоче.
  4. Запропонуйте допомогу в пошуках професійної допомоги.
  5. Допоможіть відновити зв’язки з родиною та друзями.
  6. Заохочуйте до занять, які йому подобаються.

Жінка повинна пам’ятати, що аб’юз у відносинах – це не про кохання, не про здорові стосунки. Але їх можна врятувати, якщо вчасно звернутися до фахівців і не боятися про це говорити.

Нагадаємо, що нещодавно в мережі обговорювали історію української снайперки Євгенії Емеральд, яка стала жертвою домашнього насильства. Вона не злякалася розповісти про те, що відбувається, і отримала підтримку від тисяч жінок. Її історія є прикладом того, що не потрібно терпіти насильство, а треба говорити і боротися з ним.

Пам’ятайте, що ви не самотні. Є багато людей, які хочуть підтримати військових і їхні сім’ї. Лінія підтримки для близьких ветеранів і військових (доступна з усієї України): 067-348-28-68. До 18 років – з дозволу батьків. Є дитячий та підлітковий психолог.

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 3 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top