skip to Main Content

Як скористатися програмою «Доступні ліки»: алгоритм дій

«Доступні ліки» –  це урядова програма, завдяки якій люди з хронічними серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом 2 типу можуть отримати необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою. Все що потрібно – отримати електронний рецепт на ліки, які входять у програму, та звернутися в аптеку із договором з НСЗУ.  Повну або часткову вартість препаратів аптеці оплачує НСЗУ.

Механізм роботи програми наступний: держава компенсує вартість лікарського засобу за найнижчою ціною, виробник якого подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Саме такий препарат пацієнт отримає безкоштовно. Препарат, ціна на який не перевищує граничну оптово-відпускну ціну, пацієнт може отримати, доплативши лише різницю між розміром відшкодування за упаковку та фактичною ціною препарату.

Ціну на повне відшкодування державою, встановив уряд після того, як її визначило Міністерство охорони здоров’я шляхом порівняння ціни на аналогічні міжнародні непатентовані назви у п’яти сусідніх країнах України – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії, Латвії.

Попри повномасштабну війну, що триває в Україні вже понад рік, програма «Доступні ліки» не припиняла діяти ні на день. На сьогодні програма охоплює 405 препаратів (крім інсуліну та комбінованих лікарських засобів) та ще 72 препарати інсуліну та 9 комбінованих лікарських засобів.

Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, можна переглянути за посиланням.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top