skip to Main Content

Як війна вплинула на школярів України

У червні рік навчання у воєнних умовах закінчили українські учні та студенти. Було важко та небезпечно, однак українська освіта змогла встояти та не впасти від російських обстрілів, блекаутів чи тероризму.

Різні рівні
Як відбувалося навчання в Україні 2022-2023 навчальних років.
З 1 вересня українські педагоги та здобувачі освіти вийшли на навчання, подекуди — в очній чи змішаній формі. Відомо, що з майже 4 млн школярів очно навчались близько 800 тис., на змішаній формі було 900 тис. учнів і понад 2,2 млн вчилися дистанційно.
Разом з тим, 164 тис. дітей вимушено змінили школу через внутрішнє переміщення країною. Ще сотні тисяч дітей опинилися під тимчасовою російською окупацією: станом на січень 2023 року, в окупації залишалося понад 900 українських шкіл, — писало МОН.
Оскільки на тимчасово окупованих територіях навчатися за українською системою заборонено, то діти продовжують це робити приховано. Водночас окупанти там чинять освітній геноцид: палять українські книги.
Через різні рівні доступу до освіти, різні школи та безпекову ситуацію, в українських дітей тепер і різні рівні знань.
— Якщо раніше лінія розриву була переважно між міськими та сільськими дітьми, то зараз є щонайменше шість — сім категорій дітей із дуже різним освітнім досвідом, — пояснює радниця міністра освіти Іванна Кобернік.
Тепер для освітньої системи є кілька нових викликів, серед яких також й факт навчання дітей у кількох школах: в Україні та за кордоном, наприклад.
Також існує брак вчителів, а головною проблемою, ймовірно, є депортація дітей з України до Росії.

Підвали та блекаути — новий виклик для проведення уроків
Найбільша проблема для українських дітей нині — відсутність повністю безпечного середовища для навчання очно. Адже лише від 55% до 65% українських шкіл мають підвали чи перші поверхи без вікон, які використовують як бомбосховище.
Але, знову ж таки, це і не є справжнім безпечним укриттям.
Кабмін виділив 1,5 млрд грн на облаштування укриттів у школах. Це суттєво, але цього недостатньо.
Школам необхідні укриття, де діти могли б навчатися, а не просто пересиджувати тривогу. Адже якщо в одне приміщення звести кілька класів різного віку — про урок можна забути.
Разом з тим, дистанційну освіту педагоги та батьки не люблять ще більше. Адже через дистанційну освіту в учнів суттєво знизилася якість освіти.
Та повністю подолати всі прогалини, на думку радниці міністра Іванни Кобернік, можна буде, коли закінчиться війна.

За матеріалами: vikna.tv

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top