skip to Main Content

Українські акробати готуються до чемпіонату Європи у Болгарії

Вінничанин Юрій Голяк – головний тренер національної збірної команди зі спортивної акробатики, заслужений тренер України, член технічного комітету Міжнародної федерації гімнастики. Він розповів про тренування і участь у змаганнях під час війни, згадав основні досягнення акробатів і поділився планами.

Юрій Голяк вже п’ять років керує збірною України зі спортивної акробатики. Прийняв своєрідну естафету на цій посаді у свого батька Леоніда Давидовича, засновника славетної династії Голяків.

— Торік на Всесвітніх іграх ми завоювали чотири медалі. Зокрема, золото виграли чоловіча і жіноча пари, бронзу – чоловіча і жіноча групи. На передостанньому  чемпіонаті світу здобули дві бронзи, а ось на останньому чемпіонаті планети участі не брали. Бо за сім днів до нашого від’їзду у Баку (Азербайджан) почалося широкомасштабне вторгнення росії, — каже Юрій Голяк. 

Чемпіонати Європи серед юніорів і дорослих проходитимуть в жовтні цього року у Варні (Болгарія). Тренери відібрали до команди спортсменів за результатами чемпіонату України, який пройшов місяць тому. Планується, що до дорослої команди України увійде 13 акробатів (дві змішані і чоловіча пари, чоловіча і жіноча групи). А до юніорської —  12 (дві жіночі і змішана пари та дві жіночі групи). Це спортсмени  — із Києва, Вінницької і Львівської областей.

— Перед великими стартами намагаємося організовувати збори. Причому не лише у Вінниці, але й за кордоном. Зокрема, перед чемпіонатом Європи плануємо провести підготовчий збір у Польщі, — продовжує Юрій Голяк. —  Будемо змагатися за медалі, адже спортивна акробатика України за рейтингом входить до п’ятірки найкращих у Європі та світі. На європейському чемпіонаті нашими головними суперниками будуть збірні Великої Британії, Португалії, Бельгії, Ізраїлю.

Основна база підготовки збірної України – вінницький спорткомплекс «Авангард»

— У спортшколі зі складно-координаційних видів спорту, що діє на базі «Авангарду», є два ліцензійних килима. В Україні такий є ще один, у столиці. Але в Києві акробатична зала менша за розмірами, ніж у місті над Бугом. Тому й доводиться збори національної команди проводити або у Вінниці, або в іншій країні, — пояснив Юрій Голяк. 

Складнощі під час війни

Російських акробатів поки не допускають до змагань європейського і світового рівня. Але ходять чутки, що представників країни-агресора можуть включити на наступний чемпіонат світу-2024, який пройде в Холоні (Ізраїль).

— Це перекреслить всю нашу підготовку. Адже, нагадаю, є рішення державних органів влади щодо заборони участі українських спортсменів у разі допуску росіян, — продовжує Юрій Голяк.   

Водночас проблем у підготовці збірної у військовий час не бракує. Приміром, багато батьків не пускають своїх дітей на змагання через загрозу ракетних ударів. Наприклад, за пару днів до чемпіонату України у Вінниці були обстріли Хмельниччини і Тернопільщини , що негативно вплинуло на кількість учасників.

— Маємо складнощі і з фінансуванням, бо витрати є чималими. Адже, як відомо, щоб мати сильну дорослу збірну України, треба перед цим підготувати юнацьку і юніорську команди. Водночас багато провідних  акробатів (разом із батьками) через війну залишили нашу державу. Також багато сильних тренерів під час війни продовжують виїжджати з України, адже не мають можливості працювати і не отримують зарплатні, — наголошує Юрій Голяк.

Тренери збірної намагаються регулярно виїздити на змагання за кордон, аби відточувати майстерність провідних спортсменів.  

— Робимо все можливе, аби зменшити до мінімуму витрати на ці поїздки. Нам допомагає Міжнародна федерація, профільне Міністерство, місцева влада. Нерідко організатори під час війни роблять для українців великі знижки або взагалі приймають безкоштовно (приміром, торік так сталося у Португалії), —  поділився Юрій Голяк.   Багато допомагають поляки. Наприклад, три провідні змішані пари з України разом із тренером Галиною Синявською (Київ) вже 1,5 роки тренуються і готуються до міжнародних змагань у Польщі.    

Починають у шість років

Юрій Голяк нагадав, що акробатика вже входить до програми Юнацької Олімпіади, яка проводиться раз у чотири роки. На перших таких змаганнях наші акробати посіли третє місце. ІІ Юнацьку Олімпіаду перенесли із 2023 на 2026 рік. Таким чином Південно-Африканській республіці дали можливість підготувати спортивні арени для проведення цих престижних змагань.

Тренер національної збірної радить починати займатися спортивною акробатикою із шести років. Хоча є багато випадків, коли до зали приходять здібні діти 10 — 12 років і досягають успіхів.

—Майже із кожного юного спортсмена можна виховати чемпіона, якщо він (разом із батьками) матиме таке бажання і буде наполегливо працювати над самовдосконаленням, —  наголосив Юрій Голяк.    

Автор: Фелікс ЖАНІН, “Січ Ньюс”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top