skip to Main Content

Якою буде тривалість навчального року у вінницьких школярів

Нещодавно у багатьох ЗМІ було оприлюднена інформація, що нібито українські школярі відтепер вчитимуться на місяць більше звичайного терміну. Але у Вінниці ситуація виглядає дещо інакше.

Зокрема, в профільному міському Департаменті пояснили, що це неправильне сприйняття нормативних документів про освіту. Адже перед минулим навчальним роком також була аналогічна постанова Кабміну. Там йшлося, що навчання здійснюватиметься до 30 червня 2022 року. Є стаття Закону України «Про повну середню освіту, де першого липня визначається терміном завершення навчального року. Але це з урахуванням видачі документів учням 9-х і 11-х класів, тобто випускників!

Як інформують вінницькі освітяни, в нормативних документах про освіту йдеться про те, що навчальний рік не може тривати більше 175 навчальних днів. В залежності від того, як школи їх відпрацьовують (враховуючи весняні, зимові і осінні канікули), вони й виходять на літній відпочинок. Рішення приймаються в школах самостійно, на засіданні педагогічної ради, де ухвалюють структуру навчального року. Через карантин і ситуацію, пов’язану із війною, ці терміни, зрозуміло, можуть зсуватися.

До речі, в минулому навчальному році норма 175 навчальних днів була необов’язковою для виконання, адже школи України опинилися в різних умовах через військовий стан. Бо навчання тривало також у прифронтовій зон і на тимчасово окупованих територіях.  Враховувалося, що під час війни немає святкових днів.

У Вінницькій міській територіальній громаді всі освітні заклади комунальної власності в минулому навчальному році не змінювали запланованої структури навчання. Виконавши норму 175 навчальних днів, у місті над Бугом  вийшли на канікули першого червня. Для порівняння: освітяни Києва завершили значно пізніше, в середині червня, через тривалий блекаут.

Але як буде в наступному навчальному році, із впевненістю говорити наразі важко.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top