skip to Main Content

Юнаків запрошують веслувати на «драконах»

На Вишенському озері, біля рятувальної бази, влітку тривають тренування дітей із веслувального спорту. Зокрема, усіх охочих безкоштовно навчають тренери другої міської споршколи.   

24-річна Зоряна Михальська два роки працює тренером з веслування на байдарках і каное, а також та веслування на човнах «дракон» у Вінницькій спортшколі № 2.  

-Зоряно Ярославівно, Ви не так давно самі виступали на змаганнях в якості спортсмена. Які маєте досягнення?

-Із десяти років я займалася веслуванням на байдарках. Є майстром спорту, багаторазовою чемпіонкою і призеркою чемпіонатів України, учасницею чемпіонату Європи.

-Хто зараз має високі результати серед Ваших учнів?

-У мене поки що малий тренерський стаж. Переважно навчаю початківців. Найкращий результат мої вихованці показали нещодавно. У Житомирі, на чемпіонаті України з веслування на човнах «дракон» серед юнаків і юніорів команда (12 дітей в одному човні) здобула дві бронзові медалі на різних дистанціях. Це був дебют моїх спортсменів у цьому виді спорту.    

 

-Кого запрошуєте на тренування влітку?

-Літо – сезон набору дітей. Приймаємо новачків віком від 10 до 15 років. Також планую створити команду веслувальників на човні «дракон» віком 15-18 років. У МДЮСШ № 2 я єдина навчаю цьому різновиду веслування. Можете звертатися за телефоном: 063-961-54-39,    

-В чому складність занять веслуванням на «драконах»?

-Складність ненабагато більша, ніж тренувати спортсменів на байдарці-четвірці. Але вона є. Бо кожен спортсмен має зрозуміти, що це командна робота. І дисципліна – це задача № 1 на човнах «дракон».

Довідка

Човен-дракон або драгонбот — велике багатомісне каное, з головою та хвостом дракона. Попереду сидить барабанщик, який б’є у великий барабан, задаючи ритм веслярам. На кормі перебуває керманич.

Історія цього виду спорту почалася більш як 2000 років тому в Китаї. За цей період в Азії «дракони» набули такої популярності, що нині, за даними Азійської та міжнародної федерацій, у цьому регіоні світу налічується близько 150 мільйонів людей, що займаються і виступають у турнірах. На щорічних спортивних фестивалях за перемогу борються одночасно понад 200 команд, що представляють свої країни, клуби й організації.

Масовий розвиток «драконів» в Азії, доступність цього різновиду веслування, коли для початку занять не потрібно жодних спеціальних навичок, а вікових обмежень немає, сприяли тому, що на цей вид спорту звернули увагу в розвинених спортивних країнах на всіх континентах.

Як і класичне каное, дракон має глибоке історичне коріння й багаті традиції, вироблені століттями та часто пов’язані з релігійними обрядами. Деякі дослідники, наприклад Джордж Вустер, вважають, що вперше човни «дракон» для змагань стали використовувати в Південному Китаї ще 2500 років тому.  

Михайло Шафір, «Січ Ньюс»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top