skip to Main Content

“Бойовий гусак” і “пес Патрон” для вінничан – відкрили виставку легендарних марок

У холі Вінницької міської ради (вул. Соборна, 59) відкрили виставку зразків філателії воєнного часу. В експозиції представлені 50 різних марок, конвертів та поштових блоків. Їх можна оглянути тут до 29 грудня, після чого стенди перемістяться до Музею української марки, інформує сайт Вінницької міськради.

Спеціально для створення експозиції були виготовлені мобільні стенди, конструкції яких дозволять у майбутньому демонструвати її на заходах різних рівнів, а також спрямовувати на психоемоційну підтримку, емоційне розвантаження осіб, які постраждали через війну. Колекція складається із 3 частин: поштові марки воєнного часу (серед яких – легендарна марка з російським воєнним кораблем, пес Патрон та серія, присвячена ЗСУ), ексклюзивні марки Міста ідей, а також примірники історичних марок із фондів Музею ім. Я. Балабана.

Укрпошта з початку війни випустила вже понад 20 марок і блоків, присвячених воєнній тематиці. Ці поштові знаки відображають боротьбу українців за власну свободу на різних етапах війни з агресором, починаючи з героїчної оборони острова Зміїний та затоплення крейсера «Москва». Багато з них народилися завдяки національним голосуванням серед робіт дорослих та юних художників.

Завдяки цьому прориву влітку 2023 року Укрпошта отримала почесні відзнаки найавторитетнішої галузевої премії у сфері поштової та експрес-доставки «World Post & Parcel Awards 2023» відразу в трьох категоріях: «Філателістична кампанія року», «Поштовий оператор» та в спеціальній номінації «Лідер галузі».

З жовтня 2022-го року Офіс туризму Вінниці започаткував власні серії ексклюзивних марок Міста ідей, щоб підкреслити незламність вінничан, а також підтримку міжнародних партнерів. На сьогодні поціновувачі філателії побачили уже 10 вінницьких марок, зокрема з іконічним бойовим гусаком-льотчиком та присвятами містам-побратимам Вінниці.

Музей української марки ім. Якова Балабана, який виступив з ініціативою зібрати колекцію марок воєнного часу в новій виставці, знайомить з понад столітньою історією українських поштових знаків. Вже з 22 грудня щоп’ятниці та щосуботи охочі вінничани й туристи зможуть оглянути найбільш репрезентативну експозицію марок воєнного часу у залах музею за адресою Соборна, 26, де також експонуються марки-гроші, марки з «подільським» тризубом, поштово-благодійні марки для допомоги голодуючим, марка «Карпатська Україна» з історичним штемпелем та багато іншого.

Фелікс ЖАНІН, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top