skip to Main Content

Через нові небезпечні телеграм-канали тероризують школярів

В Україні знову з’явилися небезпечні телеграм-канали, які ставлять під загрозу безпеку школярів. Вони мають назву “Сущность” з доповненням назви міста (наприклад, “Сущность Вінниця”, “Сущность Київ”). Там публікують фото людей з закликами до побиття. А також зливають особисті дані, номери телефонів, місце проживання та фото. Вже існують Сущность Вінниця, Київ, Запоріжжя, Дніпро і Одеса.

Нагадаємо, в грудні минулого року створювалися канали з розповсюдженням матеріалів жорстокого поводження. Там оприлюднювалися списки учнів вінницьких шкіл із записом “Вінницькі діти, ви маєте померти, усі”.

Вінницька поліція тоді оперативно відреагувала та заблокувала канали. Речниця обласної поліції Заріна Маєвська коментувала, що фото, які  там публікувалися не є дійсними. Кваліфікували подію як ІПСО (інформаційно-психологічну операцію) з боку росії.

Однак наразі ситуація відрізняється. Тепер загроза йде не від ворожої пропаганди, а від однокласників та знайомих дітей.

Як вберегти дітей від негативу

Кваліфікований психолог Анастасія Швець поділилася порадами із «СічНьюз», як вберегти своїх дітей від негативного впливу соціальних мереж.

Не бійтеся вести відкритий діалог з дитиною. Цікавтеся, що вона робить в інтернеті, з ким спілкується і які теми ї цікавлять. Поговоріть з дитиною про ризики, з якими можна зустрітися в соцмережах. Розкажіть їй про кібербулінг, онлайн-шахрайство, небезпечний контент, ризики публікації особистої інформації, – розповіла Анастасія.

Також дівчина рекомендує встановити правила користування соцмережами: чітко визначте час, який дитина може там проводити. Однак, не варто порушувати особистий простір дитини й нишпорити у її соцмережах. Таким чином, ви відштовхнете її від себе. Важливо вибудувати довірливі стосунки, щоб дитина не боялась підійти і розповісти вам про свої проблеми.

Також найбільш розповсюджена проблема нашого суспільства, це страх сказати «ні». Навчіть дитину відмовляти в спілкуванні з неприємними людьми і не реагувати на провокації. Є такий психологічний прийом. Уявіть величезний біл-борд в центрі міста, на якому всі ваші фото та відео. Якщо вам це подобається, то ОК. А як ні, то задумайтеся, чи варто це публікувати, – додала Анастасія Швець.

Яна ТИХОЛАЗ, «СічНьюз»

Поділитися
5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top