skip to Main Content

День усиновлення відзначатимемо разом із святом  Віри, Надії, Любові та матері їх Софії

Не секрет, що серед усіх геніальних винаходів людства одне з провідних місць займає сім´я, родина. Саме вона – святиня людського духу, благородних людських почуттів: Любові, Вірності, Надії. Ідеали виховання моральної чистоти та гідності завжди були в основі духовного і сімейного виховання ще у древніх слов’ян, а допомога сиротам та бідним – однією із традицій нашого народу.

Дивлячись у історію, бачимо, що уже  у ХІ сторіччі київські князі брали під свою опіку людей, які потребували соціальної допомоги, зокрема, дітей-сиріт. Пізніше Ярослав Мудрий навіть уклав навіть перший український збірник законів «Руська правда»(1037), який містив також і правила стосовно опіки на державному рівні, що безпосередньо сприяло запобіганню сирітства.  Про це нагадала на брифінгу начальник Служби у справах дітей обласної військової адміністрації Тетяна Дорош.

Сьогодні слогани  «Дитина не сама», «Кожна дитина має мати родину» стали звичними, зрозумілими і не викликають заперечень. Так, дійсно, лише сім’я, справжня, пов’язана спільними цілями, турботами, переживаннями і піклуванням один про одного може зробити дитину щасливою і відкрити їй дорогу в майбутнє.

Особливо це стосується тих дітей, які залишились без батьківської опіки по тій чи іншій причині.  Тож на знак поваги до  людей, які прихистили дитину, що цього потребувала, держава запровадила День усиновлення, яке припадає на велике православне свято – Віри, Надії, Любові та матері їх Софії, – сказала Тетяна Дорош. 

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на сучасний (новоюліанський) церковний календар. А відтак і це велике православне свято  перенесено  з 30  вересня на 17 вересня, згідно указу Президента України від 28 липня 2023 року №455 «Про внесення змін до деяких указів Президента України». В цей день з нагоди Дня усиновлення вшановують сім’ї усиновителів, прийомних сімей, батьків – вихователів, тих,хто проявив милосердя та взяв на виховання дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Сьогодні  на регіональному обліку на Вінниччині перебуває дітей, які можуть бути усиновлені перебуває – 498 сиріт, позбавлених батьківського піклування.

Михайло ШАФІР, «СічНьюз» 

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top