skip to Main Content

До Дня шахів. Українці бойкотують змагання через допуск росіян і білорусів

З 1966 року в усьому світі 20 липня відзначається як Міжнародний день шахів. Це справжнє свято як для любителів цієї гри, так і для професійних шахістів — майстрів цього спорту.

В Україні 20 липня визнано Днем шахів відносно недавно — з 2011 року. З цього часу наша країна також вшановує стратегів усіх рівнів, які присвятили себе цій грі, що захоплює й розвиває мислення.

На жаль, нинішнє свято – із гірким присмаком, і не лише через війну. Справа в тому, що Міжнародну шахову федерацію (ФІДЕ) очолює росіянин Аркадій Дворкович. Представники країни-агресора є і в керівництві, і є основними спонсорами всесвітніх шахів. Не дивно, що росіян і білорусів масово допускають на міжнародні чемпіонати, в тому числі і на розіграш першості світу.

Водночас Кабмін заборонив участь українських спортсменів в змаганні, де виступають представники рф та рб. Тому навіть елітні топові гросмейстери Анна і Марія Музичук (Львів) нещодавно не змогли взяти участь у боротьбі за шахову корону.

Нагадаємо, і жіноча, і чоловіча збірні України з шахів є топовими командами. Вони перемагали на чемпіонатах Європи і світу, Всесвітніх шахових олімпіадах. Чемпіонами світу в особистому заліку були українці Руслан Пономарьов (Київ), Анна Ушеніна (Харків), Марія Музичук (Львів).           

Михайло Шафір, «Січ Ньюс»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top