skip to Main Content

Ігоря Матковського все ж звільнили з посади директора центру інфекційних хвороб

Наприкінці вересня голова Вінницької обласної Ради В’ячеслав Соколовий оприлюднив рішення щодо звільнення директорів двох підпорядкованих медичних закладів: клінічного центру інфекційних хвороб Ігоря Матковського та обласного клінічного медичного реабілітаційного центру ветеранів війни та радіаційного захисту населення Світлану Голодюк. Воно викликало бурхливу реакцію трудових колективів і громадськості. Адже це було зроблено без обгрунтування, звіту керівників чи хоча б обговорення із депутатами. Тоді Вінницьку обласну Раду пікетували працівники клінічного центру інфекційних хвороб (хто не на чергуванні) і їхні пацієнти. Тримали красномовні плакати із написами «Звільняти професіоналів – це дно», «Поверніть Матковського»! «Геть несправедливість!» тощо. Почалася боротьба за збереження Матковського на посаді.   

Непритаманні види економічної діяльності

Як інформують у облРаді, днями відбулось засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та ветеранів.

Голова постійної комісії Ігор Грубеляс повідомив, що до голови Вінницької обласної Ради надійшов лист від громадської організації про діяльність обласного комунального підприємства «Клінічний Центр інфекційних хвороб». У ньому йдеться, що він здійснює види економічної діяльності, які непритаманні комунальному некомерційному підприємству та медичному закладу. Зокрема: вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників; оптова торгівля фруктами й овочами; оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами; роздрібна торгівля пальним; надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна; дослідження і розробки в сфері інших природничих наук.

Громадська організація просить обласну Раду надати інформацію, на якій підставі КНП «Клінічний Центр інфекційних хвороб» здійснює такі види діяльності, зокрема, коли і в який спосіб обласна Рада надала дозвіл на здійснення таких видів економічної діяльності.

Заступник керуючого справами – начальник управління юридичного забезпечення виконавчого апарату обласної Ради Алла Олійник поінформувала, що юридичне управління опрацювало цей лист.

Станом на сьогодні щодо тих видів діяльності, обласна Рада не приймала рішення про внесення таких змін до відомостей про юридичну особу КНП Вінницької обласної Ради «Клінічний Центр інфекційних хвороб». Тому, на наш погляд, наказ, копія якого прикладена до цієї інформації, виданий директором Ігорем Матковським, є перевищенням його повноважень, – сказала Алла Олійник.

Заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк зазначив, що, судячи з отриманої інформації, керівник закладу неодноразово розширював види економічної діяльності медичного закладу, які не передбачені його Статутом.

Тобто він свідомо вносив неправдиві відомості про діяльність закладу. Відповідно до чинного законодавства, відповідальність за це несе той, хто подає дані, а не державний реєстратор. Тож ми будемо перенаправляти лист громадської організації з усією цією інформацією до правоохоронних органів, – наголосив Ігор Івасюк.

Крім цього, розширення таким чином діяльності медичного закладу має й інші наслідки – заклад втрачає статус комунального неприбуткового підприємства.

– Не може лікарня торгувати ягодами чи пальним, може лише надавати медичні послуги, – зазначив Ігор Івасюк.

Заступник голови обласної Ради звернув увагу на те, що після звільнення Ігоря Матковського з посади директора Клінічного Центру інфекційних хвороб обласна Рада, як власник комунального підприємства, так і не отримала доступу ані до документів, ані до наказів, ані до листів, які видавалися закладом.

– Тому виникає потреба в призначенні нового керівника, який не буде приховувати й перекручувати інформацію щодо діяльності закладу. І якому потрібно буде привести діяльність медичного закладу у відповідність до чинного законодавства, – наголосив Ігор Івасюк.

Отже, із Ігорем Матковським контракт не продовжили.  

«Ми осиротіли»

Клінічний Центр інфекційних хвороб на офіційній сторінці оприлюднив з приводу цієї ситуації власну позицію: ·

– Колектив Центру інфекційних хвороб за час свого існування переживав чимало викликів і труднощів. Але сьогоднішня новина приголомшила всіх без виключення. 

Ми осиротіли! Жорстоко і безжально вирвали у нас «серце» – директора, професіоналізм якого просто зашкалює. Насправді ніяких слів не вистачить, щоб повною мірою висловити наш розпач і обурення.

У кожному колективу є керівник, який несе за нього відповідальність, приймає складні рішення, координує роботу всіх співробітників.  Але не кожен з них може похвалитися такою кількістю нагород, звань і досягнень, як у Ігоря Анатолійовича.

Сьогодні весь колектив  хоче висловити свою подяку Ігорю Матковському за  багаторічну працю, відмінне адміністрування і той неосяжний внесок в нелегку роботу медицини країни!  Своїми зусиллями ви створили, так би мовити, «медичну сім’ю».  Адже кожен із співробітників відчував себе тут, ніби в родинному колі. Де існували свої традиції, звички і навіть прикмети. Все це згуртувало нас і разом ми досягли цілей, які раніше здавалися неможливими.

«Конфіскували у агресора – придбали для людей»

Окрім пересічних людей і працівників медзакладу, на захист Ігоря Матковського стали й деякі депутати. Приміром, нардепка Ірина Борзова.

– Україна під час повномасштабного вторгнення конфіскувала сировину країни агресора рф, яку було передано Центру інфекційних хвороб. Її було реалізовано, і за ці кошти придбано в лікарню спіральний комп’ютерний томограф. Обладнання встановлено, отримані всі дозвільні документи, підписано угоду з НСЗУ, проводиться безкоштовна діагностика хворих.   

Питання до заступника голови обласної Ради Ігоря Івасюка. Ви звинувачуєте лікарню і називаєте такі дії мародерством. Відповідно, Ви що, плануєте «справедливо» забрати обладнання?  Рекомендую прочитати статут лікарні , подумати чим відрізняються «кведи» у господарській діяльності.  

Критичне мислення. Конфіскували у країни агресора – придбали для людей. Хворі проходять томографію безпосередньо і безкоштовно в лікарні. Нічого не зникло, для прикладу, як інколи таємно зникає земля.

Чиї інтереси ви захищаєте, коли тиснете на лікарню і виносите вироки ? Заздалегідь продумано знищуєте професіоналів? Організовуєте таємні комісії, підставляєте, на мою думку, депутатів обласної Ради.

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
1 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top