skip to Main Content

Історична Вінниччина: ТОП-3 ідей для вихідних

Незабаром вихідні. А отже, час подумати про їхнє цікаве проведення. «СічНьюз» підготувало невеличку добірку історичних місць, які варто було б відвідати у Вінницькій області.

Староприлуцький палац Мерінга

В Старій Прилуці над Десною знаходиться замок. Від нього до ріки тягнеться вал. Замок Збаразьких існував на місці старого городища (Згар). У 1594 р. біля прилуцького замку було 4000 козацьких осель.

Маєток, що належав міністру торгівлі та промисловості України за часів Павла Скоропадського Сергію Мерінгу, вражав уяву своїм вишуканим і незвичайним мавританським стилем. Вважається, що проживаючи неподалік Маріїнського палацу в Києві, Мерінг настільки надихнувся його красою, що і власний маєток перевтілив у його копію. Про абсолютну точність копії говорити не доводиться — масштаби староприлуцького шедевру поступаються київському оригіналу. Однак можна побачити і цілий ряд подібних рис: палац у Старих Прилуках збудований у стилі необароко, він має подібну форму і отримав такі ж по-столичному вишукані елементи оздоблення фасаду.

Цікаво, що під час попередніх реставрацій у будівлі було знайдено схованку з коштовними перськими килимами, старовинними монетами та цінними картинами.

На жаль, на сьогоднішній день, будівля перебуває в досить непривабливому для туристів стані. Колись тут розміщувався інтернат для дітей із особливими потребами, зараз залишилося тільки кілька адміністративних приміщень. Однак, увімкнувши фантазію, можна уявити східну розкіш оздоблень маєтку політика.

Адреса:
Село Стара Прилука Липовецький район Вінницька область

Час роботи:
З пн. по пт. 09:00–17:00
Вихідні – сб. і нд.   

Палац Святополк-Четвертинських

Антопіль – невеличке село Томашпільського району Вінниччини. Площа 1,216 км².  27 га з них займає  психоневрологічний інтернат з парком. А на супутниковій карті взагалі здається, що це майже третина села.

Все це колись було територією палацо-паркового комплексу Святополк-Четвертинських, без перебільшення, однієї з перлин Вінниччини. І навіть, погана, м’яко кажучи, дорога, що веде до Антополя, не повинна стримувати мандрівника, щоб побачити цю красу.

Рід Святополк-Четвертинських походить з Рюриковичів, і є версія, що додавання в прізвищі “Святополк” є відсилкою саме до сина Володимира Великого, Святополка. А первісно резиденція князів була на Волині, у Четвертні. Як би то не було, а одна з гілок роду оселилась на Поділлі, і мала тут безліч маєтків.

Що стосується Антополя, то все почалось з парку. Заснований він був на основі лісового масиву, і досі в парку є велетні-ясени, яким по 300-400 років. Крім ясенів, цілі гаї утворюють сосни, дуби, в’язи та каштани. Якщо ще додати особливості ландшафту, з каскадом ставків з містками, а також уявити мармурові сходи, лави та скульптури, що були тут в ті часи, то картина вимальовується райська. Територію парку оточують автентичні мури.

У парку, на пагорбі Четвертинський будує, як власну резиденцію,  класицистичний палац, завершення якого припадає на 1830 рік. Парадний фасад має галерею з 4 іонічними колонами. Перед фасадом – мармуровий фонтан. Того ж року князь помирає, у поважному віці, 86 років.

У 1870-х роках маєток переходить у володіння Карла Йосиповича Ярошинського, людини дуже заможної, банкіра, фінансиста, підприємця, власника багатьох цукрових заводів. Ближче до кінця XIX ст., Ярошинський добудовує палац, додавши до нього з боків два одноповерхових флігелі в неоренесансному стилі.

Вже на початку XXст. за Ярошинського до ансамблю додаються господарчі споруди, такі як гараж, льодовик,стайня, голубник, склад, сторожка та брама.

В радянські часи палац перетворили в будинок відпочинку, потім тут розмістили будинок престарілих. А з 1986 року – психоневрологічний будинок-інтернат, що діє донині. До речі, за установою закріплено 66 га с/г земель, є свій власний млин, крупорушка та пекарня.

Можна сказати, що цьому палацу ще пощастило, на відміну від багатьох інших архітектурних пам’яток, які перебувають в напівзруйнованому чи взагалі зруйнованому стані.

Адреса:
С. Антопіль, Томашпільський район, Вінницька область.

Ставка Гітлера «Вервольф»

Неподалік села Коло-Михайлівки, що під Вінницею, біля туристичного комплексу «Ластівка», розкидано в лісі величезні брили залізобетону. Це місце називають ставкою Адольфа Гітлера «Вервольф». Головна квартира фюрера (Führerhauptquartiere, скорочено FHQ). Так звалися спеціально обладнані пункти, з яких Адольф Гітлер зі своїм штабом керував військовими операціями. Після нападу на Польщу це був спеціальний поїзд. Потім стали споруджувати спеціальні стаціонарні пункти управління.

Назва ставки змінювалася тричі: поки будували — «Eichenhain» («дубовий гай»), потім — «Werwolf» («перевертень»), пізніше «Wehrwolf» («озброєний вовк» або «вовк-захисник»).

Ставка була побудована приблизно за 8 км на північ від Вінниці, праворуч від шосе Вінниця-Житомир, на ділянці лісу завдовжки близько 2,5 км і завширшки близько 300 м. Її територія складалася з двох зон: основної і центральної. Центральна зона була огороджена дротяною сіткою заввишки 2,5 м, над нею натягнуто 2 ряди колючого дроту. На північній околиці лісу збудовано електростанцію, а на березі Південного Бугу — станцію водогону. Навколо лісу, на високих деревах, через кожні 200 м встановлено стаціонарні спостережні пости. На узліссі споруджено велику кількість наземних постів, укріплень, дзотів, кулеметних гнізд, позицій для польових гармат.

З метою увічнення пам’яті тих, хто став жертвою окупаційного режиму, рішенням Вінницької обласної Ради № 163 від 15 липня 2011 р. на правах філії Вінницького обласного краєзнавчого музею створено Історико-меморіальний  комплекс пам’яті жертв нацизму.

Комплекс складається з двох об’єктів: території самої ставки та братської могили військовополонених і громадян окупованих німцями країн, які будували ставку.

Вздовж екскурсійного маршруту встановлені інформаційні стенди, що розповідають про жахи окупації, мужній спротив місцевого населення, історію створення ставки, її значення та вплив на події Другої світової війни, визволення Вінниччини від німецько-румунських загарбників.

Експозиційні матеріали комплексу базуються виключно на історичних фактах, документах Державного архіву Вінницької області, архіву Служби безпеки України, матеріалах краєзнавців, Центрального державного кінофотофоноархіву ім. Г. С. Пшеничного, дослідників подій Другої світової війни і відображають достовірний плин подій.

Дні відвідування:
щоденно з 10:00 до 18:00 (каса працює до 17:00)

Адреса музею:
урочище Кемпінг, смт. Стрижавка, Вінницький район, Вінницька область.

Телефон музею:
(097) 757-38-57

Вартість квитків:
для дітей та студентів – 30 грн.
Для дорослих – 50 грн.
Екскурсійне обслуговування – 100 грн.

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top