skip to Main Content

Комплекс відмінниці – проблема сучасних жінок

Сайт «СічНьюз» пропонує вам ознайомитися зі шляхами вирішення однієї із сучасних проблем. Найчастіше нею страждають жінки.    

Комплекс відмінника – це психологічна особливість, коли людина відчуває великий тиск на досягнення успіху і бажає бути найкращою у тому, що вона робить. А також відчуває нестачу власної цінності й задоволення від досягнень, – зазначає психологиня Тамара Грубі.
Доволі поширеною є думка, що жінка повинна бути ідеальною в усіх сферах життя: тримати дім у порядку, виховувати чемних дітей, бездоганно виглядати та робити карʼєру одночасно, – каже відома блогерка Даша Квіткова.

Що на це впливає? Ось, що кажуть психологи

Виховання. Все починається з родини. Якщо в дитинстві вас змушували сумніватися у своїх здібностях, є шанс, що у зрілому віці вас це наздожене зростає.

Негативний досвід. Критика, відмови та провали провокують страх бути відстороненими. Таким чином людина, в якої розвинений синдром відмінника, робить усе для того, щоб отримати схвалення від суспільства.

Суспільство. Часто створює свої стандарти, яким не кожна людина може відповідати. Усі ми по своїй природі унікальні. Й рамки, в які нас можуть затискати негативно, впливають на сприйняття реального світу.

Як наслідок, жінки не дають собі відпочивати. Не надають самі собі достатньої любові та не отримують задоволення від життя. Даша Квіткова порівнює все це із іспитом, який жінкам доводитися складати кожного дня.

Як це виправити?

Психолог Тетяна Грубі виокремлює п’ять пунктів, які допоможуть отримувати задоволення від досягнень.

Свідомо розпізнавайте свої успіхи. Часто відмінники мають тенденцію зосереджуватися на своїх недоліках та невдачах, не помічаючи своїх досягнень. Важливо навчитися визнавати та відзначати свої успіхи, навіть якщо вони здаються незначними. Це допоможе збільшити впевненість в собі та знизити комплекс відмінника.

Порівнюйте себе лише з собою. Перестаньте порівнювати себе з іншими, оскільки це може бути джерелом стресу та незадоволення собою. Кожна людина має свій власний шлях, темп розвитку та досягнень. Зосередьтеся на своїх власних цілях, здобутках та прогресі, і не дозволяйте іншим визначати вашу самооцінку.

Розвивайте нові навички та інтереси. Одним зі шляхів подолання комплексу відмінника є розвиток нових навичок та інтересів. Займіться тим, що вам дійсно подобається, відкрийте для себе нові хобі, захоплення чи волонтерську діяльність. Це може допомогти вам розширити свої здібності, відчути себе компетентнішим та збільшити внутрішню впевненість у своїх можливостях.

Працюйте над своєю самооцінкою. Комплекс відмінника часто виникає через низьку самооцінку. Важливо визнати свої позитивні якості та досягнення, а також навчитися приймати себе таким, який ви є. Відмовтеся від самокритики та негативного внутрішнього голосу, замість цього фокусуйтеся на своїх сильних сторонах.

Будьте вдячні за те, що маєте
Зосередьтеся на тому, що ви маєте в житті, і не забувайте висловлювати вдячність за це. Часто відмінники схильні забувати про свої надбання та досягнення, фокусуючись лише на недоліках. Практика вдячності може допомогти вам змінити свою настанову на позитивну та сприяти розвитку здорової самооцінки.

Аліна ТАЛАН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top