skip to Main Content

Лише одне релоковане до Вінниці підприємство повернулося назад   

У Вінниці створюються всі умови для розвитку  релокованого (із тимчасово захоплених чи прикордонних регіонів) бізнесу. Про це йшлося  на круглому столі для бізнесу “Уроки релокації: виклики та потреби бізнесу під час війни”. Він пройшов сьогодні, першого вересня, у конференц-залі ресторану “MontBlanc”. Проєкт реалізується за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва CIPE Ukraine, Вінницької міської ради, спілки підприємців “Стіна” та Вінницького бізнес-клубу.

Заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний повідомив, що міська територіальна громада є флагманом в Україні щодо релокації підприємств. Їх наразі на, на перше вересня, у Вінниці є 332. За рахунок цього створено 1602 робочих місця І це зростання триває.

Релокація відбувається практично з усіх регіонів, які мали виклики в військовий час. Це Київська, Сумська, Чернігівська, Харківська, Херсонська, Запорізька, Донецька, Луганська області. Із 332 релокованих підприємств лише одне повернулося назад, на Київщину. Недарма ми створили у нашому місті добрі умови для релокованого бізнесу. Всі, хто приїхав до Вінниці, почувають тут себе комфортно. Це досягається спільними зусиллями органів міської і обласної влади, податківців, центрів зайнятості тощо, – прокоментував Андрій Очеретний.          

Він також нагадав, що спочатку оренда виробничих площ для релокованого бізнесу була безкоштовною, потім – пільговою і лише з часом вийшла на ринкову ціну. Тобто було забезпечено адаптаційний період, на якій позитивно відреагували підприємці.

Місцеві підприємці почали співпрацювати із релокованими. Допомагають й міські програми підтримки бізнесу. Зокрема, щодо новостворених робочих місць, встановлення сонячної електростанції, компенсації ЄСВ, пільгового кредитування і банках (ми можемо компенсовувати відсотки) тощо. Тобто все те, що допомагає релокованому бізнесу стартувати якнайкраще, – додав Андрій Очеретний.

Своїм досвідом релокації з м. Дергачі (Харківська область) до Вінниці поділилася Марина Полтавець – директор з логістики торгово-промислового холдингу «Укпостач», що працює в сфері холодильної техніки для напоїв і продуктів.

Зараз у Вінниці працює вже 250 осіб, це непогано. Переважно це вінничани. На заводі в Дергачах до 24 лютого минулого року у нас була понад тисяча робітників, – сказала Марина Полтавець.

Вона пояснила, що в Дергачах було знаходитися дуже небезпечно через постійні обстріли.

Через це у нас розбито багато техніки і обладнання. Тому були вимушені виїхати у більш безпечне місто. Влада Вінниці надала нам можливості для бізнесу. І самі мешканці прийняли. Тому ми тут і залишилися, – продовжує Марина Полтавець.  

Вона наголосила, що приміщення площею 15 тисяч кв.м. у Вінниці доводиться орендувати. А в зв’язку  бойовими діями оренда, за словами Марини Полтавець, є дуже дорогою.  Також вона додала, що з часом підприємство планує повернутися до Дергачів.    

Михайло ШАФІР, фото автора, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top