skip to Main Content

Мюзикл, що допомагає адаптуватися після вимушеного переїзду

Відома українська сценаристка Лариса Марцева (серіали «Коло Омани», «Доктор Віра» тощо), навіть після вимушеного через війну переїзду до Кардіффу (Уельс), продовжує невпинно працювати.

Її нова робота «Три колядки для Андрія» має допомогти із адаптацію родинам із дітьми вимушених переселенців. Адже в ньому дуже влучно змальовані всі складнощі та туга за рідною домівкою, віра у Перемогу та найскоріше повернення.

Роль юної вінничанки

У мюзиклі роль Соломійки у дитинстві грає юна вінничанка Лейла Бакар. Вона наразі перебуває у Кардіффі. Лейла – вихованка гуманітарного ліцею № 16 Вінниці. А наразі ще й молодшої католицької школи Святої Марії у Кардіффі,

Лейла разом із аматорським співочим колективом «Співоче коло» була запрошена до підготовки мюзиклу. Батьки співаків зізнаються: коли вперше почули сценарій, плакали усі. Настільки діалоги влучно змальовують «переселенські» будні та справжню «ціну» безпеки та складнощів із підлітками, що значно підсилені переїздом та втратою встановлених зв’язків із родиною, друзями.

Допомога Україні

Лейла вже понад півтора роки перебуває у Великій Британії і виступає на різних фандрайзингових івентах у підтримку України. Часто допомагає збирати кошти дитячим будинкам та військовим.

Діти та дорослі самоорганізувалися у аматорський колектив з усіх куточків України, аби зберегти та поширювати українську спадщину, спільно долати тугу за рідною домівкою.

Ми готувалися до прем’єри майже три місяці. Коли інші відпочивали на канікулах, ми майже щодня репетирували. Окремо готували пісні та танці. Це весело, але водночас дуже відповідально, – каже Лейла.

Ще одна колишня вінничанка Вікторія Кізим допомогла із хореографічною постановкою. Її старша донька Зоряна має дуже гарні хореографічні та музичні партії у мюзиклі.

Мета соціального проєкту

В постановці географія акторів – різноманітна. Більшість учасників пройшли суворий кастинг на проекті Film4Teens. Бажаючих прийняти участь було багато. Тому автором та постановником було вирішено зробити три склади учасників.

Film4Teens – це соціальний проєкт, створений за підтримки міської ради Кардіффу, який також вела Лариса Марцева. Завдання цього проекту – допомогти дітям пережити травму війни за допомогою драматичного мистецтва.

У виставі тісно переплітаються різдвяні традиції Уельсу, України та Англії. А сама історія навіяна традиційно англійською історією «Різдвяна пісня» Чарльза Діккенса. Актори навіть розучили валійську пісню. До перформансу залучили голову коняки та величезну ляльку-мотанку. 

Сюжет мюзиклу

Сюжет мюзиклу змальовує українського школяра Андрія, що разом із мамою змушений тікати від війни. Втрата рідної домівки та батька змінили колись веселого та доброго хлопчика. Він замкнувся у собі і не може знайти спільну мову із мамою. І напередодні свят їхній конфлікт перетворюється у відкриту сварку. І хлопчик залишається наодинці із своїми думками. Але Уельс дивує: там усе пронизане магією. Три привиди Різдва відвідують Андрія і від вирушає із ними у захоплюючу подорож у часі.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз».
Фото надано Ольгою Бакар

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top