skip to Main Content
З питань реклами на сайті або співпраці звертайтесь:
Прайс

На батьківщині “Щедрика”показали унікальну сторічну платівку зі США

Дослідниця Тіна Пересунько провела у Вінниці авторську лекцію “Щедрик проти “русского міра”. Її ексклюзивом стало експонування унікальної платівки 1922 року з нью-йоркським записом “Щедрика”. Цій реліквії, справжньому скарбу для музичної спільноти, виповнилося 102 роки. За словами Тіни Пересунько, в Україні існує лише дві такі платівки.

Ця платівка привезена з Києва. Вперше за 100 років експонується її запис, який являє собою “Щедрик”, – розповіла для “СічНьюз” дослідниця Тіна Пересунько.

У театрі ім. Садовського 24 березня відбувся непересічний концерт-реконструкція “Прилетіла ластівочка”, присвячений українській колядці “Щедрик” та її боротьбі з російським імперіалізмом. Його організував Інститут Леонтовича.

Лекція розпочала вечір, захопивши глядачів у вир захопливої історії “Щедрика”. Тіна Пересунько, спираючись на дослідження 30 тисяч архівних документів 12 мовами світу, розкрила не лише багату історію колядки, але й її роль у протистоянні російській імперській пропаганді.

Особливу увагу дослідниця приділила американському періоду “Щедрика”, його впливу на музичну культуру та шоу-бізнес США. Вона також розповіла про відродження інтересу до “Щедрика” в останні п’ять років.

За словами виконавчої директорки Open Music Project Ukraine Христини Ліхачової, цей концерт – ексклюзивний за своїм форматом. І поки не планується повторюватися в межах України.

Вінниця невипадково була обрана для концерту. Адже саме це місто є батьківщиною знаменитого “Щедрика”, – розповіла Христина Ліхачова.

Після лекції відбувся концерт-реконструкція “Прилетіла ластівочка”, де глядачі могли почути автентичне звучання колядок та інших українських народних пісень. Творчий вечір став справжнім тріумфом української культури та її стійкості перед натиском “русского міра”.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top