skip to Main Content

«На другий рік війни донатити стали менше» – волонтер

5 грудня світ відзначає Міжнародний день волонтера, встановлений 1985 року резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй з метою спонукати людей брати участь у діяльності в ім’я економічного і соціального розвитку.

Витоки волонтерського руху сягають понад столітньої давнини, коли 1920 року під Страсбургом волонтери із Франції та Німеччини спільно працювали заради відновлення зруйнованих війною ферм у місцях найзапекліших боїв між німецькими та французькими військами. Згодом ініціативу волонтерства підхопили також в інших країнах, і на сьогодні у світі налічується понад 100 мільйонів волонтерів.

Україна — країна волонтерів, адже понад 80% українців у тій чи іншій формі взяли і продовжують брати участь у волонтерському русі. Надзвичайного значення український волонтерський рух набув від початку збройної агресії російської федерації у 2014 році. Відтоді численні волонтери зосередили свою діяльність на допомозі постраждалим від військових дій на сході України — як тим, хто лишався у небезпечних районах, так і внутрішньо переміщеним особам.

Ще одним надзвичайно значущим напрямом діяльності українських волонтерів стала повсякчасна допомога українським захисникам в отриманні сучасного спорядження, транспорту, технічних засобів. Відігравши критично важливу роль у перші місяці російської агресії 2014 року, волонтерський рух зберіг своє значення і надалі, набуваючи нових форм і залучаючи все нових учасників.

Голова благодійного фонду патріотів «Інвіктус» (Вінниця) Едуард Михайлов разом із однодумцями почав волонтерити із початку широкомасштабного вторгнення.

Ми хотіли чимось бути корисними. Їздили за кордон: привозили в Україну медикаменти, автомобілі, «швидкі допомоги». Наразі благодійний фонд патріотів «Інвіктус» намагається відпрацьовувати всі запити військових. На жаль, зараз українці менше донатять на ЗСУ, ніж рік тому. Допомогу збирати нелегко, – прокоментував Едуард Михайлов. – Військові потребують тепловізорів, дронів, автомобілів, гуми для них тощо.  

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top