skip to Main Content

Піротехнічні засоби, які перетворять ваш Новий рік на кошмар

Новий рік – це час свят, веселощів та радості. Феєрверк, який ми звикли вважати справжнім  дивом та неймовірним видовищем може викликати масу проблем та стати справжнім кошмаром. Звуки феєрверків, які є схожими на вибухи, можуть викликати паніку, тривогу та навіть травматичні спогади.

Феєрверки можуть викликати такі негативні наслідки:

  • Паніку.
  • Тривогу.
  • Страху.
  • Нав’язливі думки
  • Кошмари
  • Порушення сну

Особливо небезпечними феєрверками для людей з  посттравматичним стресовим розладом (ПТСР). ПТСР є серйозним захворюванням, яке виникає внаслідок серйозної травми або загрозливої ситуації для людини.

Наприклад, участь в бойових діях, жорстоке поводження в дитинстві або насилля. Основними класичними симптомами таких розладів є кошмари та нав’язливі спогади, думки про травматичну подію. 

Варто зауважити, що ПТСР поширений як у ветеранів, так і у цивільних осіб, що зазнали травматичного досвіду.  

Вибухи, які ми чуємо коли запускаємо феєрверки може повернути в неприємні спогади. Таким чином людина може почати шукати сховище, падати на землю.  Часто використання феєрверків відбувається у темряві, що виглядає, як бойовий сценарій і ще більше збільшує стрес, порушує сон і є досить значним стресором для людей. З початком війни рівень тривоги, стресу та паніки значно зріс. Особливо для тих людей, які тривалий час перебували в окупації або були свідками активних бойових дій і ракетних атак.

Також вибухи негативно впливають на диких та домашніх тварин.

Петарди становлять більшу загрозу для тварин, ніж феєрверки. Адже не всі петарди вибухають й можуть залишатися в землі. Тварин, як вуличних, так і домашніх може приваблювати своїм яскравим зовнішнім виглядом і тварина від вибуху може втратити кінцівки і навіть, смерть, – розповіла для “СічНьюз”, студентка факультету ветеринарної медицини Дарина Кришталь.

Також вона додала, що уламки від піротехніки можуть перебити тварині хребет і тварина залишиться інвалідом.  Часто від вибухів тварини можуть лякатися і тікати з дому, отримати стрес або втратити слух. Або перелякана спалахами тварина може втекти й потрапити під машину

Мій песик добу не виходив на вулицю на Новий рік, бо панічно боїться петард, – розповіла вінничанка Інна.

Вплив піротехніки на довкілля

Феєрверки створюють токсичні гази та речовини, які отруюють навколишнє середовище.

Під час феєрверків рівень зважених твердих частинок, CO, NO, вуглеводнів, SO2 у повітрі підвищується до безпрецедентних рівнів. Найбільш вразливими до цих впливів є вагітні жінки, діти та хворі на хронічну астму.

Рівень зважених твердих частинок може викликати проблеми з горлом, носом та очима, що може призвести до головного болю та зниження гостроти розуму. Найбільш уразливими є люди із захворюваннями серця, дихальної або нервової системи.

Вказані забруднення можуть посилити проблему для людей, які страждають від холодової алергії або кашлю, також це може викликати закладеність горла та задуху у грудях.

Негативними наслідками від використання феєрверків можуть бути респіраторні захворювання, такі як: хронічний̆ або алергічний бронхіт, бронхіальна астма, синусит, риніт, пневмонія та ларингіт.

Нагадаємо, в Україні з 6 листопада заборонено використання та розповсюдження більшості салютів, феєрверків та петард. Законопроєкт №7438 передбачає забороняється використання, продаж та передачу феєрверків, салютів і петард.

Водночас заборона не поширюється на використання піротехніки Збройними силами України, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами.

Що забороняє закон

  • використання феєрверків (піротехнічних виробів, призначених для використання під час розважальних заходів) класів F2, F3, F4;
  • продаж та/або передача будь-яким способом феєрверків класів F2, F3, F4;
  • продаж та/або передача будь-яким способом феєрверків класу F1, особам, які не досягли 16-річного віку.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top