skip to Main Content

Після термодернізації  витрати на опалення вінницького палацу дітей зменшаться наполовину

Нині тривають роботи по термодернізації будівлі Вінницького міського палацу дітей та юнацтва. Після завершення проєкту заклад буде доступним для всіх вінничан, а найважливіше – і з особливими потребами. Зокрема, буде обладнаний пандусами, ліфтом та усіх необхідним. У палаці наявне укриття, які вміщує понад 600 осіб.  Про все це розповіла директорка Ірина Матусяк.

– Ірино Миколаївно, як осучаснюється палац, триває його ремонт?

– Влітку ми відновили ремонтні роботи щодо термомодернізації будівлі палацу. У її рамках буде завершено утеплення закладу. При цьому добудуємо ліфт. Це дасть змогу безперешкодного пересування всіх людей, які відвідують палац. В першу чергу вінничанам з обмеженими фізичними можливостями. 

На першому поверсі буде обладнано безперешкодний доступ людей з особливими потребами до кабінетів. Зокрема, облаштуємо пандусами входи та перший поверх будівлі. Крім того, люди з обмеженими фізичними можливостями зможуть скористатися спеціальним підйомником до укриття.

– Фасад будівлі буде утеплюватися?

– Так. Це дасть можливість зекономити до 60 % коштів на опалення палацу. Незважаючи на те, що приміщення велике, це буде значна економія для міського бюджету. Фасад буде яскравих кольорів, що вабитиме дітей. Також його обладнають блискавкозахистом  і антикригою. Підключимо потужний генератор на 48 кВт. Він дасть змогу функціонувати закладу, якщо виникнуть умови блекауту.

Ми вже зробили повний апгрейд нашої будівлі. Зокрема, замінили віконні системи у бібліотеці, басейні тощо.

– У якому стані зараз перебуває укриття палацу? Чи вистачає місця для вихованців закладу у випадку повітряної тривоги?

– Укриття у перший рік війни ми обладнали своїми силами. Згодом дообладнали санітарну кімнату, забезпечили питною водою. Дякуючи міській владі, наше укриття тепер забезпечене лавками, стільцями, карематами, сигнальними жилетами, ліхтарями, радіоприймачами, печивом тощо. Тобто ми готові до того, щоб за гострої необхідності діти перебували в укритті безперервно навіть кілька днів!

Наше укриття готово прийняти понад 600 осіб одночасно. Воно обладнане місцями для сидіння. На сьогодні під час повітряної тривоги чітко розроблено алгоритм дій. Всі учасники навчально-виховного процесу чітко його дотримуються. Деякі гуртки навіть можуть продовжити там заняття. А вихованці решти дитячих об’єднань грають у настільні ігри і чекають відбою.

– У палаці наразі займається один з класів школи № 23, де ремонтують укриття і відбувається термомодернізація …

– Особливість нашого палацу в тому, що у нас немає великих класних кімнат. Відповідно до законодавства про позашкільні заклади, в гуртках може займатися максимально 15 дітей. Кімнати обладнані відповідною кількістю столів і стільців. Тому ми змогли прийняти лише один клас 23-ї школи, де навчається 18 учнів.

– Під час повітряної тривоги, окрім вихованців палацу, ще хтось ходить до вашого укриття?

– Воно занесено на мапу укриттів Вінниці. Тому сюди можуть приходити усі мешканці нашого міста.  Маємо підписаний договір про співпрацю і користування укриттям із дошкільним закладом № 35.

– Є якість цікавинки, зміни у роботі  у новому навчальному році?

– Останнім часом для нас було проблематично те, що два місяці не працював басейн. Там проводилися ремонтні роботи. На сьогодні у Вінниці невелика кількість басейнів, тому це було відчутно для юних прихильників плавання. І ось з 14 листопада ми відновили роботу басейну. Наразі формується та доукомплектовуються групи плавання. Приймаємо бажаючих, які записуються до басейну.

Цікавим є гурток «Лабораторія зростання», який веде Дарина Стефаненко. Там діти опановують популярну гру «Світ громад». Вона невимушено та ефективно формує сучасні моделі поведінки особистості і дає можливість знайти відповіді на запитання про громаду та інструменти її розвитку. Ця гра на комунікацію, критичне мислення, опанування нової інформації. Для неї необхідно мати толерантність, вміння ставити запитання. «Світ громад» розвиває лідерські якості.  Гурток «Лабораторія зростання функціонує у нас другий рік. В минулому навчальному році багато гуртківців стали майстрами гри «Світ громад», отримали відповідні сертифікати.

Наш гурток балету – унікальний. Таких немає не лише у Вінниці, але майже ніде в Україні. Його вже близько 15 років веде Жанна Ільченко. Вона є вихованкою Палацу дітей та юнацтва. Саме у нас набувала майстерності. Тепер викладає діткам основи класичного балету.

Потужним і цікавим є авіамодельний гурток. Але під час військового стану є особливості у роботі. Адже маємо обмеження щодо випробування летальних апаратів. Йдеться про кордові та радіокеровані моделі.

– Скільки на сьогодні в палаці навчається дітей? Скільки із ними працює викладачів?

– Сьогодні функціонує 192 творчих об’єднання на бюджетній основі, де навчаються близько 4000 дітей.  Із ними працюють 95 педагогічних працівників і близько півсотні технічних.

Також є гуртки на госпрозрахунковій основі. У таких гуртках навчається близько півтисячі дітей.

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top