skip to Main Content

Польську допомогу українським біженцям у 2024 році збираються обмежити

Польща планує скасувати фінансову допомогу українським біженцям з наступного року.

Підтримка біженців, що включає скасування вимог до проживання та надання дозволів на роботу, безкоштовний доступ до шкіл, медичного обслуговування та виплат родинам,імовірно не буде продовжена наступного року…. – повідомив телеканалу Polsat News офіційний представник уряду Петр Мюллер.

Водночас він додав, що остаточного рішення про те, чи планується продовжити дію цього регламенту, немає. Адже ніщо не є постійним на період тривалого збройного конфлікту. А положення просто втрачають чинність на початку наступного року. Також П. Мюллер зазначив, що наразі немає рішення про продовження тих речей, які є в законі.

За словами заступниці міністра сім’ї та соціальної політики Анни Шмідт, Польща витратила майже 2,4 млрд злотих (550 млн. доларів) на виплати для українських сімей, які втекли до Польщі від війни.

Та попри затяту прихильність уряду Варшави до України, активну фінансову, військову допомогу та слугування воротами для західних поставок, напередодні польських виборів, зв’язки між країнами дещо погіршилися.

На тлі конфлікту зернового імпорту, польська влада, найімовірніше, скоротить значну частину допомоги українським біженцям вже з наступного року.

До Польської республіки доєдналися також Словаччина та Угорщина, які в односторонньому порядку запровадили національну заборону на імпорт сільськогосподарських товарів із України.

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення рф громадяни України, які прибули до Польщі, стали отримувати спеціальні ідентифікаційні номери. Вони дозволяли їм легально жити, вчитися, працювати і отримувати соціальну допомогу в республіці. Загалом до Польщі в’їхали близько 10 млн. українських громадян, з них близько 8 млн. вже повернулися до України.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top