skip to Main Content

Сезон цвітіння отруйного «подарунка Сталіна» розпочався – як захищатися

В Україні борщівник Сосновського колись культивували як хорошого медоноса, робили силос для тварин. Вирощувати цю рослину наказав сам диктатор Йосип Сталін! 

Радянські чиновники думали, що за допомогою борщівника, який мали  згодовувати великій рогатій худобі, доведеться менше вирощувати відомих польових культур. Але вони сильно помилилися, прокоментувала «СічНьюз» методист Вінницької обласної станції юних натуралістів Любов Жовтоножук.

Згодом з’ясувалося, що молоко годованих борщівником корів гірке й непридатне для вживання. Тоді бур’ян і перенісся у дику природу, окуповуючи береги водойм, луки та узбіччя доріг. Борщівник виростає до кількох метрів у висоту. В народі його стали називати «помстою Сталіна».

Знищити важко

Рослина розростається неймовірно швидкими темпами. При тому, що знищити її досить важко. Оскільки хімікати, які випалюють борщівник, не можна використовувати у межах населених пунктів. Натомість скошений бур’ян, який не відцвів, пускає нові пагони й може рости кілька років, аж поки не відцвіте.

Борщівник Сосновського – алегічна культура. Вона створює опіки і викликає алергічну реакцію лише тоді, коли людина потрапляє до його заростів. А ось саме цвітіння борщівника алергію не викликає. Тому, щоб не було неприємних наслідків, достатньо просто не наближатися до заростів борщівника. Або хоча б бути у повністю закритому одязі. До речі, опіки при контакті можуть отримати й домашні тварини, – пояснила Любов Жовтоножук.

«Сезон опіків» почався раніше

Наслідків від контакту з борщовиком можна уникнути. Опіки зазвичай з’являються після того, як ділянка шкіри, куди потрапив сік рослини, виявляються під прямими сонячними променями. Якщо не допустити потрапляння ураженої ділянки під прямі сонячні промені, можна уникнути появи пухирів та інших наслідків. Шкіру, після контакту з рослиною, необхідно промити холодною водою з милом. Можна також обробити розчином марганцівки, фурациліну або іншими антисептиками, після чого намазати засобами від опіків.

У період цвітіння борщівника Сосновського виникає велика кількість жертв “краси” цієї рослини. В цьому році люди з опіками від борщівника стали звертатися за медичною допомогою набагато раніше, ніж зазвичай. “Сезон опіків” почався раніше звичайного – в кінці травня, замість середини червня. Зокрема, у Вінниці зарості борщівника побачили в районі мосту – перед виїздом на вулицю Київську.  

Що це за рослина

Борщівник – бур’ян, росте біля доріг, біля лісопосадок, на берегах водойм, на грядках і в міських парках. Високі рослини з пишними кронами суцвіть привертають увагу дорослих і дітей, незнайомих з небезпечними властивостями борщівника. Дотик до листя або стебла борщівника викликає опіки різного ступеня тяжкості. Довго заживають рани, а після лікування залишають на шкірі темні плями.

Опік від борщівника може проявитися не відразу – через кілька годин, а іноді і днів. Отрута рослини – фурокумарин – здатний викликати опіки шкіри другого ступеня. Від контакту з рослиною шкіра спочатку червоніє, потім з’являються хворобливі відчуття, з часом заповнені рідиною виникають пухирі, причому не тільки в місцях ураження, але і по всьому тілу. У місцях ураження можуть утворитися гнійні рани. Людина, уражена рослиною може відчувати загальну слабкість та нудоту, піднімається температура тіла. Особливу небезпеку борщівник представляє для дітей, людей з тонкою шкірою, а також рудоволосих.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, «СічНьюз» 

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top