skip to Main Content

ШІ як новий спосіб шахрайства – експеримент «СічНьюз»

Штучний інтелект (ШІ) стає новою зброєю кіберзлочинців. Сайт “СічНьюз” вирішив провести власний експеримент. Ми звернулися до одного зі штучних інтелектів з проханням написати листа для російсько-українського бізнесмена Костянтина Григоришена. У ньому мало йтися про те, що його бізнес “Енергетичний стандарт” заборгував 10 мільйонів доларів. Мовляв, зателефонуйте за номером 1-800-953-ХХХ для уточнення інформації. Бот видав нам чіткий, грамотний текст.

В сучасному світі ШІ стали легким варіантом шахрайства й обману в руках кіберзлочинців. За короткий проміжок часу боти навчилися створювати електронні листи, створювати тексти, аудіозаписи чи навіть відео, які можуть задурити голову не лише обраній жертві, а й програмам, що мають викривати нечесні схеми. Втім, тут немає нічого дивного, адже охочі до наживи пройдисвіти завжди швидко приймали нові технології, а правоохоронці вже мусили наздоганяти прогресивних злочинців. 

Якщо ви часто викладаєте свої світлини та іншу інформацію онлайн, аферисти можуть навчити ШІ-модель писати у вашому стилі. Потім вони можуть написати вашому дідусеві чи бабусі із проханням надіслати «вам» гроші, бо ви потрапили в якусь халепу. Найбільше лякає те, що злочинці тепер уміють дуже правдоподібно відтворювати голос і вже було зафіксовано випадки, коли батькам надсилали запис голосу їхньої дитини із вимогою викупу. 

Останніми днями в українському сегменті Facebook набула популярності гра My Puzzles, яка дозволяє користувачам створити свій аватар у вигляді молодого казкового персонажа. Гра швидко набирає популярності, але водночас викликає занепокоєння у фахівців з інформаційної безпеки.

Офіційно гра збирає лише ім’я та основне фото користувача. Однак, як показує практика, шахраї можуть використовувати навіть ці дані для злочинних цілей. Наприклад, вони можуть використовувати ім’я та фото для створення фейкової сторінки користувача, на якій потім будуть поширюватися неправдива інформація або вимагання грошей.

Я одразу зрозуміла, що то якась лажа! Але народ навіть під час війни ведеться на всілякі развадони, – пише користувачка «Фейсбуку» Ірина.

Крім того, гра може містити віруси або інші шкідливі програми, які можуть завдати шкоди комп’ютеру чи смартфону користувача.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
4.7 3 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top