skip to Main Content

«Сіськадовська» «кварталівців» викликала гучний скандал

“Квартал 95” пробив дно. Кварталівці у новорічну ніч показали десятихвилинну сценку про дівчину, яка переїхала зі Скадовська на Закарпаття й все життя розмовляла російською мовою. Нагадаємо, що Скадовськ, що розташований на півдні України, досі окупований.

Номер викликав неабияке обурення в соцмережах. За сюжетом сценки дівчина із окупованого міста переїхала на захід України і намагається розмовляти українською мовою, перекручуючи й неправильно вимовляючи деякі слова “Все своє жизню”, “розговорювала на росіянському”, “канєчно”, “Сіськадовська” тощо.

Мер окупованого міста Олександр Яковлєв  звернувся до режисерів з вимогою вибачитися й започаткував флешмоб “Скадовськ говорить українською”. Через те, що місто в окупації, мешканці міста не можуть цього зробити, адже це небезпечно для життя.

Дуже правий був Петлюра, який казав: “Нам не так страшні московські воші, нам страшні українські гниди. Жарти про “сіськи” зі Скадовська, напевно, комусь здаються дуже дотепними. Але хай це буде на совісті режисерів. Сподіваюся, у них вистачить сили вибачитися перед українцями. Скадовськ сьогодні в окупації, і дійсно, чого зараз потребують скадовчани, – це підтримки, а не насмішок, – сказав мер.

Також він додав, що в місті дійсно багато хто розмовляв російською мовою. Але всі добре розуміють українську й добре нею володіють.

Головна редакторка онлайн-видання Кавун.City та координаторка херсонської мережі Район.in.ua Євгенія Вірлич подала скаргу на телеканал «1+1» до Комісії з журналістської етики через випуск про Скадовськ.

Кварталівці відреагували на обвинувачення. Актор, який зіграв роль чоловіка з Закарпаття, Юрій Великий у своєму Instagram перепросив за недоречні жарти. Сказав, що насправді малося на увазі та вибачився за образи.  Написавши, що своїм номером не хотіли нікого образити.

Можливо, дійсно, в цій ситуації, недоречно було для жартів обирати саме Скадовськ, який сьогодні знаходиться під ворожою окупацією. Але, цей номер не про «сіські» і не про Скадовськ, – написав актор.

За його словами, номер мав мотивувати російськомовних українців розмовляти державною мовою.

Тому головний меседж цього номеру в тому, що помилятись не соромно. Соромно у своїй країні не розмовляти рідною мовою. Кожна людина сприймає та тлумачить гумор індивідуально. Тому, якщо хтось шукає негативний підтекст — він його знаходить. Але, я та мої колеги вклали у цей номер виключно позитивний меседж, з метою замотивувати російськомовних людей переходити на українську, – пише Юрій.

Телеканал «1+1» попросив вибачення у глядачів та пообіцяв, що  видалить з Youtube мініатюру «Новорічного кварталу» про переселенку зі Скадовська, де висміюється її намагання розмовляти українською.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top