skip to Main Content

Тренерка із шахів і шашок виграла конкурс читців шрифтом Брайля

Із нагоди Міжнародного дня незрячих у Вінниці провели конкурс серед читців випуклим шрифтом Брайля. Він пройшов 13 листопада на базі підприємства Українського товариства сліпих (УТОС). Його керівництво встановило призерам невеликі грошові призи, а решті учасників — заохочувальні.     

Незрячим потрібно вміти читати літературу шрифтом Брайля. Щоб заохочувати це, ми й влаштовуємо такі змагання. До речі, у бібліотеці нашого підприємства є сотні книжок шрифтом Брайля, — прокоментував директор вінницького підприємства незрячих Костянтин Ільницький.

Журі конкурсу очолював голова обласної організації УТОС Віктор Зелінський, а ведучою була керівник художньої самодіяльності підприємства незрячих Наталя Слюсарчук.

Ми останнім часом переважно користуємося озвученою літературою. Конкурс допомагає не забувати шрифт Брайля. Таким чином незрячі можуть, приміром, читати казочки своїм онукам та дітям, — сказала вона.

За перемогу боролися вісім учасникам. Оцінювалися виразність читання, врахування розділових знаків, швидкість тощо.  В підсумку переможницею стала тренерка із шахів і шашок Наталя Філюк. Призерами  — Інна Черната, Олександра Лозбень і Раїса Воловик.

Вдруге взяла участь в такому конкурсі за останні роки, і тепер вдалося перемогти. Вдома часто читаю книжки для незрячих. Полюбляю художню і наукову літературу, інколи —  детектив і фантастику. Вважаю, що кожен із людей з порушеннями зору має знати шрифт Брайля. Аудіокниги та диктофон не є його повною заміною. Бо інколи ламається телефон, і треба на папері щось записати, — розповіла Наталя Філюк.        

Довідка

13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував у Парижі і Петербурзі декілька шкіл для незрячих. Тому за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я саме ця дата відзначається як Міжнародний день незрячих. Він започаткований у багатьох країнах світу з метою привернення уваги суспільства до людей із порушенням зору, поширення інформації щодо них та їхніх прав.

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top