skip to Main Content

У 90 % випадків педофілом виявляється знайомий або родич – сексолог

У сучасному світі соціальні мережі стали невід’ємною частиною життя. Завдяки ним ми можемо підтримувати зв’язок з родичами, друзями та знайомими. А також соціальні мережі є бути джерелом інформації, розваг та заробітку.

Проте, здавалося б безневинні, дитячі соцмережі можуть стати розсадником педофілії. Всесвітньо відома мережа Likee, яка належить Сінгапурській компанії BIGO Technology, була розроблена для того, щоб дитячі креативні ідеї перетворювалися в реальність. Модерація цієї соціальної мережі взагалі не фільтрує контент, який там публікується й коментарі, які там пишуться.

Незважаючи на те, що Likee був розроблений для розважального контенту й сервіс призначений для людей старше 12 років, значну частку користувачів складають діти віком від 5 до дванадцяти років. Також були зафіксовані випадки самоушкодження, жорстокого поводження з тваринами, педофілії та оголення або занадто відверті відео.

Cамоушкодження в Likee

Одним з найпоширеніших тегів в лайк є суїцид. Під цим хештегом можна знайти багато відео, де діти та підлітки розповідають про смерть, запитують у своєї аудиторії, як би вони хотіли померти, як швидко піти з життя тощо. В більшості випадків, така поведінка пояснюється недостатньою увагу з боку оточуючих та батьків. В такий подекуди здавалося б дивний спосіб діти намагаються звернути на себе увагу. Проте, якщо раптом батьки помічають за своєю дитиною таку дивну поведінку, варто звернутися до психолога.

Рай для педофілів

Likee позиціонує себе, як мережа для монтування та поширення відео. Діти та підлітки здебільшого “женуться” за вподобайками та популярністю, не розуміючи, до яких страшних наслідків це може призвести. Під відео із гімнастичними трюками, дорослі чоловіки пишуть огидні коментарі по типу: “Сексі, як тебе звати?” або способи познайомитися ближче. Деякі діти заради розваги або популярності відповідають на такі коментарі, не підозрюючи, які проблеми можуть виникнути.

Я маю 13-річну доньку. Два роки тому вона знімала відео. Після публікації донечка прибігла до мене з криками, що її відео переглянули близько тисячі людей. Коли я зайшла в коментарі, побачила десятки бридких коментарів від дорослих чоловіків, – розповіла для “СічНьюз” вінничанка Даніелла Баранова.

Порушення особистих кордонів

Нерідкісним явищем є те, що діти на уроках знімають своїх однокласників та вчителів без їхньої згоди. Це призводить до того, що згодом вони стають об’єктом булінгу й насмішок з боку оточуючих.

За таке правопорушення є кримінальна відповідальність згідно зі статтею 182 Кримінального кодексу України (порушення недоторканності приватного життя). Якщо фото-, відеозйомка особи, публічний показ, відтворення, розповсюдження зображень з нею здійснювалися без її дозволу. І людина вважає, що такими діями їй завдано матеріальної та/або моральної шкоди, вона має право звернутися за захистом своїх прав та інтересів до суду з відповідною позовною заявою.

Вчитель, сусід, тренер …

Сексолог із Вінниці Ольга Сологуб поділилася порадами, як розпізнати педофілів.

Педофілом може виявитися будь-яка доросла людина. Не існує якоїсь особливої  статури, професії або рис зовнішності, якими мав би кожен педофіл. Вони бувають будь-якої раси чи статі. Їх релігійні переконання, заняття і захоплення такі ж різноманітні, як і в інших людей, – розповіла для “СічНьюз” сексолог Ольга.

Також жінка додала, що педофіл може здаватися чарівним, добросердим, люблячим, абсолютно добропорядним і при цьому майстерно приховувати свої чорні думки. У 30% випадків ґвалтівником може виявитися член сім’ї дитини, яка зазнав сексуального домагання. І в 60%  ґвалтівник не є членом сім’ї, але дитина його добре знає. Усього 10 % відсотків дітей зазнають насильства з боку незнайомців.

Ольга зазначає, що найчастіше педофілом виявляється хтось, з ким дитина зустрічається поза домом: у школі чи позашкільних заняттях. Це може бути вчитель, сусід, тренер, духовна особа, викладач музики або няня, що приходить.

Загальні властивості

Хоча педофілом може виявитися будь-хто, більшість із них все-таки чоловіки. Стать жертви для них неважлива.

Багато хто з ґвалтівників у минулому самі зазнавали фізичного чи сексуального насильства. Деякі страждають на психічні недуги, наприклад, розлади особистості, або перебувають у депресивному стані. Педофіли-жінки частіше обирають хлопчиків, ніж дівчаток, – додає жінка.

Типова поведінка педофілів

Найчастіше педофілів приваблюють саме діти, дорослі їх майже не цікавлять.

Вони можуть мати професію, що дозволяє їм бути в оточенні дітей певної вікової групи. Або ж обирають інші способи провести час із дітьми наодинці. Це може бути тренер, няня чи сусід, який просто хоче допомогти.

  • Педофіли зазвичай сприймають дітей, як дорослих, і відповідно поводяться. Вони можуть, наприклад, звернутися до дитини так, як ви звернулися б до свого дорослого друга або навіть коханця.
  • Педофіли часто кажуть, що вони люблять усіх дітей у світі або що вони все ще почуваються дітьми.

Ознаки «турботи»

Ольга радить звертати увагу на ознаки “турботи”. Під «турботою» мається на увазі процес завоювання педофілом довіри дитини, а також і довіри батьків. Протягом кількох місяців, іноді навіть років педофіл стає довіреним другом сім’ї, пропонує посидіти з дитиною, бере дитину із собою за покупками, чи водить на екскурсії, чи ще якимось чином проводить із дитиною час. Більшість педофілів не розпочинає своїх домагань, поки не переконається, що дитина повністю їм довіряє. Педофіл вибирає дітей, сприйнятливих до його тактики, – наприклад, таких, які потребують емоційної підтримки або яким бракує вдома уваги. Він переконує батьків, що з ним діти перебувають у безпеці, і в очах дитини намагається виглядати дбайливим «батьком».

  • Деякі педофіли полюють на дітей із неповних сімей. У таких сім’ях немає можливості забезпечити достатній нагляд за дитиною. Педофіли переконують батька-одинака у своїй позитивності, кажуть, що можуть доглянути дитину, поки мама чи тато працює.

Поради сексолога для батьків

Навчіть вашу дитину бути обережним в Інтернеті. Педофіли можуть вдаватися в мережі дітьми чи підлітками, щоб обдурити своїх потенційних жертв. Обов’язково розкажіть про це своїй дитині. Контролюйте сайти, які він відвідує та час, що проводиться у мережі. Регулярно питайте дитину, з ким вона спілкується онлайн. Забороніть дитині надсилати свої фотографії людям, з якими вона познайомилася в Інтернеті. І тим більше з кимось зустрічатися в реальному житті.

Пам’ятайте, що діти можуть не все вам розповідати, особливо якщо хтось заохочує їх зберігати секрет, так що вам потрібно бути пильним і стежити за тим, що дитина робить у мережі.

Розкажіть дітям про педофілів!Упевніться, що дитина отримує від вас достатню емоційну підтримку.

  • Педофіли будуть просити дітей тримати в секреті від батьків усе, що відбувається.
  • Скажіть дитині, що якщо хтось просить її зберегти щось таємно від вас – то не тому, що ви розсердитесь, а тому, що відбувається щось погане.

Оскільки діти, які не мають достатньо уваги, більш вразливі, переконайтеся, що ви проводите з дитиною багато часу і що вона відчуває вашу підтримку. Знаходьте щодня годину, щоб поспілкуватися з дитиною та побудувати довірчі стосунки.

  • Цікавтеся, чим зайнята ваша дитина протягом дня, включаючи школу, секції, гуртки, хобі та інші заняття та інтереси дитини.
  • Дайте дитині зрозуміти, що вона може розповісти вам усе, що завгодно і що ви завжди її вислухаєте.

«Хороші» і «погані» дотики

Навчіть дитину, що сторонні люди не повинні її чіпати. Поясніть йому, що є «хороші» дотики, наприклад, якщо хтось поплескає його по плечу або погладить по голові. А є «погані» – щипки, удари, потиличники. А є неприпустимі, і що якщо це станеться, то дитина тут же має все розповісти вам. Можна використати поняття «таємні дотики», тобто такі, про які дитину просять нікому не говорити; навчіть дитину, що про такі «таємні» дотики треба негайно сказати вам.

  • Нехай дитина знає, що ніхто не повинен чіпати її у певних місцях. Можна пояснити так: все, що в тебе під купальником, чужі люди не повинні чіпати.
  • Скажіть також, що якщо хтось спробує це зробити, дитина повинна крикнути: “Ні!” – І втекти.
  • Навчіть дитину негайно йти до вас, якщо відбувається щось подібне.

Ознаки проблеми

Як зрозуміти, що з дитиною щось негаразд? Якщо ви помітили, що дитина почала поводитися інакше, ніж зазвичай, постарайтеся дізнатися про причини.

  • Ніколи не лайте та не сваріть дитину, якщо вона каже вам, що її доторкнулися до заборонених місць.

Довіряйте своїй дитині. Навіть якщо людина, яку дитина звинувачує, є шановною людиною і здається нездатною зробити таке, – вірте,насамперед, дитині.

  • Пам’ятайте, найголовніше, що ви можете зробити для своїх дітей – це бути уважним до них. Слідкуйте за їхніми бажаннями та потребами, розмовляйте з ними, слухайте їх і ви станете найкращим батьком у світі.

Також сексолог Ольга Сологуб зазначає, що не потрібно боятися чи соромитися говорити з дітьми про секс. Якщо ви говоритимете з дитиною про ці речі, то ніякий педофіл не загрожуватиме їм.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНЬЮЗ”

Поділитися
5 3 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top