skip to Main Content

У Ладижинському водосховищі загинуло дев’ять тон червонокнижної риби

Життя всіх осетрів у Ладижині зупинилося за ніч. Дев’ять тон риби! За десять років місцеве рибне господарство пройшло нелегкий шлях. Там змогли врятувати унікальну червонокнижну рибу в 2014 році, коли були бої під Маріуполем. Фахівці не опустили руки, коли в 2022-му на початку повномасштабного вторгнення з господарства в Ладижині вкрали велику частину азовського осетра і білуги. Цього літа ураган зламав понтонну лінію, але все ж вдалося врятували осетрів. Про це інформують у соціальних мережах власники рибного господарства у Ладижині.

Всі ці роки ми не здавалися й рухалися вперед, покращуючи смак ікри та вдосконалюючи технологію вирощування. Нашу ікру купували клієнти з усього світу, які приїздили в Україну у справах. Зазвичай рибу вбивають, щоб дістати ікру. Але це був не наш метод. Ми отримували ікру шляхом “доїння”, й риба залишалася живою. Завжди говорили, що створюємо майбутнє, адже осетри живуть понад сто років. І найкращий урожай нашої ікри побачать наші онуки, — наголошують власники рибного господарства.

На жаль, не все було в їх силах. Зокрема, власники не змогли зупинити забруднення води в річці Південний Буг. Величезний резервуар на річці, в якому росли осетри, тепер виглядає як зливна яма. Викид у воду неймовірно великої кількості шкідливих речовин призвів до миттєвої смерті тонн червонокнижної риби — білуги, ленського, азовського осетра, гібрида білуги (бестер).

Справою вже зайнялися у поліції.

Попередньо встановлено, що загинуло близько дев’ять тонн риби роду осетрових, які вирощувались у садках у водосховищі. Причина загибелі риби буде встановлена після проведення експертиз зразків води та риби, відібраних під час проведення слідчих дій, — інформує відділ комунікації поліції Вінницької області.

В межах розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 242 (Порушення правил охорони вод) Кримінального кодексу України, слідчі Відділу поліції № 3 Гайсинського райуправління поліції спільно з Державною екологічною інспекцією та Держспоживслужбою Вінницької області провели на місці події необхідні процесуальні дії. Досудове розслідування триває.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top