skip to Main Content

Як позбутися залежності від гаджетів – психологиня «СічНьюз»

Сьогодні, шостого лютого, відзначається Всесвітній день без мобільного телефону. Із цього приводу вінницька психологиня Наталія Москаленко, поділилася із “СічНьюз” секретами щодо припинення залежності від гаджетів.

Корисна інформація

– Пані Наталіє, як виявити залежність?

Залежність саму по собі виявити нескладно. Це та річ, яка спочатку приносила вам багато задоволення, а з плином часу починає набридати, інформує Наталія Москаленко. – Проте ви сподіваєтеся, що знайдете цю частинку щастя, і витрачаєте багато часу на пошуки тої самої «дози»,  грубо кажучи.

Чим відрізняється залежність від звички?

Залежність характеризується агресивним поводженням.  Допоки ви не отримаєте ту річ, яка є для вас збудником залежності, стаєте нетерпимим до навколишнього середовища.

Тобто якщо я періодично палю, але не мучаюся, допоки я не отримаю цигарку, це вважається як звичка?

Абсолютно правильно. Ви закарбували в своїй пам’яті, що можете попалити заради забави, а не для отримання задоволення. Водночас  звички теж вважаються шкідливими, якщо вони становлять небезпеку для вашого організму або навколишнього середовища.

Поради

Як позбутися залежності від мобільного телефону та інших гаджетів?

Спершу треба визначити, що є збудником самої залежності. На це варто виділити час, якщо ви дійсно плануєте змінити щось у собі.

За словами Наталії Москаленко, це можуть бути як і соцмережі, так і сам факт проводження часу в телефоні.

Зверніть увагу на те, скільки часу ви витрачаєте на сидіння у гаджетах без користі. Бувають такі випадки, коли людина думає, що вона залежна, при тому проводячи час в телефоні тільки в робочих/освітніх/наукових цілях, розповідає Наталія. Це є виправданням, адже людина дійсно не витрачає час на деградацію.

Якщо причина була виявлена, що робити далі?

Перш за все, для обмеження використання телефону  варто видалити некорисні застосунки. С першого разу вам здаватиметься, що вам ця програма потрібна через якусь-там причину. Проте подумайте: чи здаватиметься вам що ваше виправдання є розумним, після того, як ви подивитесь на застосунок з іншого боку?

Які ще існують методи?

Вимкнення сповіщень, встановлення спеціальних програм, використання нічного режиму. Слідування цьому не є чимось складним, а внесок у ваше майбутнє вони роблять величезний.

Вікторія КАМІНСЬКА, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top