skip to Main Content

Як захистити свої права українцям у Польщі

Під час війни мільйони українців виїхали за кордон. Значна частина із них – у сусідній Польщі. Днями президент цієї країни Анджей Дуда підписав закон, згідно з яким громадяни України, які приїхали після повномасштабної війни, матимуть змогу законно залишатися на території країни до 30 червня 2024 року.

Перебування є легальним, якщо громадянин прибув до Польщі у період з 24 лютого 2022 року до 4 березня 2024 року. Вважається, що громадяни України у Польщі мають вільний доступ до ринку праці, право на отримання допомоги, доступ до охорони здоров’я та можливість вести економічну діяльність.

Закон, підписаний паном Дудою, також розширює особливі права українських медичних працівників. Термін надання дозволу на ведення професійної діяльності для цієї категорії працівників буде продовжено до 28 місяців.

Коментар юриста

Водночас наразі польськими фермерами, які блокують траси, підігріваються антиукраїнські настрої. Тому, не виключено, що певні права українців у Польщі можуть порушуватися. Як і де їх захистити, коментує юридичний експерт «СічНьюз»:   

Згідно п. 4 ч. 5 Положення про закордонні дипломатичні установи України, затвердженого Указом Президента України від 15.03.2021р. № 99/2021, захист прав та інтересів громадян і юридичних осіб України в державі перебування або міжнародній організації, належить до компетенції дипломатичних установ України. Таким чином, у разі порушення прав українців, пов’язаних з їх перебуванням на території Польщі, потрібно звернутися до відповідної консульської установи.

Читайте також: “Місцеві втомилися від нас” – українка з Польщі  

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top