skip to Main Content

Займатися алтиматом запрошують лише дорослих вінничан

Алтимат-фризбі – безконтактний командний вид, яким може займатися будь-хто, незалежно від віку, статі та фізичної підготовки. Усе, що потрібно для гри, – диск фризбі і знання правил. Алтимат є олімпійським видом спорту. Тому його аж ніяк не можна назвати простою розвагою. 

Завезли вимушені переселенці

До Вінниці алтимат-фризбі на початку широкомасштабного вторгнення росіян завезли вимушені переселенці із Харкова. Нині двоє із них, Павло Виплавін і Анна Дубова, тренують усіх охочих вінничан віком від 15 років. Верхнього вікового обмеження немає. Причому наставники працюють безкоштовно, як волонтери. Тренування взимку відбуваються у манежі «Колос», влітку — просто неба. В тому числі й на піску. 

— Загалом у нас займається близько півсотні спортсменів. Поки ми не набираємо дітей. Хоча алтимат —  безконтактний вид спорту, але тренування разом із дорослими є певною мірою небезпечними для школярів. Водночас наступного року плануємо відкривати дитячі секції на базі вінницьких шкіл, — сказала Анна Дубова.       

Вона нагадала, що до приїзду харків’ян у Вінниці про алтимат майже нічого не знали. Нині місцеві прихильники фризбі входять до структури клубу американського футболу «Вінницькі вовки», який їх усіляко підтримує. Вони навіть подекуди виступають у місцевих змаганнях з флаг-футболу, що є його безконтактним аналогом.

Після перемоги у війні збираємося повернутися до Харкова. Але осередок алтимату у Вінниці залишиться. Знайдемо на посаду очільника відповідальну людину, яка продовжить розвиток нашого виду спорту, — наголосила Анна Дубова.    

Перспективи зростання

Чоловіча вінницька команда влітку брала участь в чемпіонаті України з пляжного алтимату. Поки що без медалей. А ось у Харкові жіноча команда «Ремікс», за яку раніше виступала Анна Дубова, регулярно здобувала золото національної першості.

Прагнемо відновити переможні традиції і у Вінниці. Нині тут тренується десяток жінок. Взагалі на матчі в кожній команді виходить п’ять-сім гравців, в залежності від покриття. Менше —  на піску та в залі. Але постійно потрібні заміни, бо наш спорт є дуже динамічним, —  наголосила тренерка.    

Анна каже, що з часом жіноча вінницька команда зможе брати участь не лише у чемпіонатах України. Але й грати за кордоном — на міжнародних змаганнях і чемпіонатах Європи. Також тренери прагнуть серйозно готувати юнаків і дівчат, щоб з часом виховати із них професіональних спортсменів.      

Володимир ПРИСЯЖНЮК, «СічНьюз»

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top