skip to Main Content

Затримали підозрюваного у проросійській діяльності вінницького священика

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури священнослужителю УПЦ (мп) повідомлено про підозру у розповсюдженні антиукраїнських матеріалів та запереченні збройної агресії росії (ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 436-2 КК України). За даними слідства, підозрюваний донедавна був настоятелем кількох храмів УПЦ (мп) на Вінниччині, допоки релігійні громади не перейшли до ПЦУ. По це інформує пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Відтак, втративши реальну паству, священник активізував свою проросійську діяльність в інтернет-мережі. Він, достовірно знаючи про заборону російської соціальної мережі «ВКонтакте», використовував створений у ній власний акаунт для поширення антиукраїнських матеріалів.

Переважно це був контент релігійної спрямованості, проросійська пропаганда із закликами до насильницької зміни і захоплення державної влади в Україні та представлення збройної агресії російської федерації як внутрішнього громадянського конфлікту.

Такі ж матеріали підозрюваний поширював у створеній ним спільноті «Приход Святых Царственных Мучеников-Страстотерпцев и Блаженной Матроны Московской» в Telegram, дублюючи, зокрема, публікації зі спільноти «Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси».

Після повідомлення про підозру священник деякий час переховувався від слідства, однак був розшуканий оперативниками органу безпеки та затриманий. На сьогодні стосовно нього судом застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою. За вчинення зазначених злочинів передбачено до 5 років позбавлення волі.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими УСБУ у Вінницькій області.

Довідка

Ч. 2 ст. 109 КК України – розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни, повалення конституційного ладу, до захоплення державної влади;
– Ч. 2 ст. 436-2 КК України – поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення її як внутрішнього громадянського конфлікту.

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Фелікс ЖАНІН, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top