skip to Main Content

Зимове сонцестояння як найкоротший день у році – традиції та заборони

У цьому році день зимового сонцестояння відзначається 22 грудня. Дослідниця на Вінницькій обласній станції юних натуралістів Іванна Гаврилюк детально розповіла «СічНьюз» про цю астрономічну подію:

Кажучи простими словами, зимове сонцестояння – це день із найкоротшим днем та найдовшою ніччю року. Хоч таке і відбувається кожний рік, існує виняток у вигляді року, який передує високосному. В цей період часу сонцестояння відбувається з похибкою в один день, тобто 22 числа, якщо говорити точно, – каже Іванна Гаврилюк.

Зимове сонцестояння не є однаковим для всіх мешканців планети. Якщо у північній півкулі люди спостерігають саме зимове сонцестояння, то у південній півкулі – літнє.

Для наших предків, зимове сонцестояння є чимось сакральним. Адже цей день був наповненим потаємною енергією, яку треба використовувати на користь собі. Але я в це не вірю, якщо бути відвертою, – додала Іванна Гаврилюк.  

Історія зимового сонцестояння

Історія цієї астрономічної події бере свій початок ще до народження Христа. У Римській імперії відомий на весь світ імператор Юлій Цезар у своєму новоствореному юліанському календареві встановив 25 грудня як зимове сонцестояння. Внаслідок різниці між календарним та тропічним роком, теоретично ставався зсув на 3 дні кожні чотири століття. Коли день зимового сонцестояння досягнув 12 грудня у XVI столітті, Папа Григорій XIII вирішив затвердити нову дату, яка припадала на 22 грудня за юліанським календарем. В григоріанському календарі ж ця подія коливається з різницею в один день.

Традиції

Здавна люди вірили, що  в день сонцестояння відбувається боротьба сил холоду та тепла,  яких можна охарактеризувати як добро та зло. Наші язичницькі предки намагалися жити в гармонії та злагоді з Богом сонця, адже він вважався символом відродження, життя та вічного щастя.

Під час зимового сонцестояння люди проводили різні ритуали, пов’язані із створенням затишної атмосфери навколо себе. В цей день було прийнято випікати великі короваї у формі сонця, в яких духовно було закладено всі бажання особи на прийдешній рік. На світанку 22 числа люди виходили на ганок та дякували Богу сонця за пережитий рік.

Заборони

В день зимового сонцестояння заборонялося лихословити та сваритися, адже таким  чином  ви наганяєте постійну біду, яка траплятиметься в новому році. На цей день також варто відмовитися від алкоголю та переїдання, так як ви наражаєте себе на небезпеку у вигляді відсутності їжі у наступному році. В цей час не можна скупитися. Якщо хтось інший попросить у Вас щось, обов’язково віддайте йому це, навіть не задумуючись.

Вікторія КАМІНСЬКА, “СічНьюз”

Поділитися
1 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top