skip to Main Content

Через незавершену реформу Нової української школи скасували ДПА для випускників

Українська система освіти готується до суттєвих змін у 2024 році, коли Державну підсумкову атестацію (ДПА) для випускників 9-х та11-х класів буде скасовано. Про це оголосив заступник міністра освіти і науки України Михайло Вінницький під час пресконференції. Головними причинами цього рішення є незавершена реформа Нової української школи та потреба у відповідних програмах для проведення ДПА у 9-у класі.

Проте, не зважаючи на це, Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО) розглядає можливість пілотного впровадження ДПА для окремих категорій учнів. Це стосуватиметься учнів четвертих класів, де це оцінювання може стати першим кроком до повернення ДПА у майбутньому.

Державна підсумкова атестація в Україні завжди була важливою складовою оцінювання якості освіти. Зміни в її проведенні викликають деякі питання та обговорення. Проте, з одного боку, це надає можливість адаптувати систему оцінювання до сучасних вимог та реалій.

Наразі визначені обов’язкові предмети для ДПА, включаючи українську мову, математику, історію України та іноземну мову (крім російської). Загалом, ці зміни в системі освіти України створюють нові виклики та можливості, а їх впровадження вимагає обґрунтованих рішень та підтримки всіх зацікавлених сторін. Цікаво буде спостерігати за розвитком ситуації та її впливом на якість освіти у країні.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top