skip to Main Content

«Розчарувалася в нових однокласниках і пішла до психіатра» – особливості зміни школи

Батькам з дітьми шкільного віку відома ситуація, коли вони не були впевнені щодо школи, в якій навчається дитина. Тому замислювалися на рахунок переходу до нового ліцею. Але це може бути пов’язано із можливими неприємностями.  

16-річна вінничанка Ольга Мельник поділилася власними враженнями від переходу до нової школи:

Мені довелося перевестись до нової школи через питання логістики. В силу фінансових проблем, ми не могли знайти постійне житло і постійно кочували по Вінниці з місця на місце. Само собою, я тоді ходила в одну й ту ж саму школу. І згодом, батьки вирішили мене перевести, – розповідає Ольга Мельник. 

Спочатку дівчина була налаштована скептично. Але все виявилось подекуди гірше, ніж вона собі уявляла.

Мої нові однокласники ставилися, чесно кажучи, дивно до мене. Деякі ситуації закінчувалися фізичними травмами. Я була розчарована в моїх нових однокласниках повністю. І розпочала ходити до психіатра на період осені. Через що я мусила відволіктися від занять спортом та написанням власної книжки. Але час – найкращі ліки, все минає, – додала Ольга Мельник. 

Розпочнемо з позитивного:

Нові знайомства та середовище перебування

Першою і найголовнішою перевагою переходу до нової школи є зустріч дитини з невідомими їй людьми та однолітками.  Так вона навчиться комунікувати з іншими типами людей, з якими вона не зустрічалася у попередній школі. Це є важливою життєвою навичкою за яку, Ваше чадо скаже тільки: “дякую”.

Більше можливостей

Ситуації, по яким Ви вирішуєте перевести дитину в школу, звісно, індивідуальні. Цей пункт стосується тих, хто незадоволений подачею матеріалу та обмеженим вибором занять у школі. Рішення переводити дитину в іншу школу тільки через це є абсолютно правильним.

Визначення академічної дисципліни

Під цим словом я маю на увазі гуманітарій чи технар Ваша дитина. У хорошій школі присутні нахили на якісь предмети, до яких має жагу учень. Наприклад, школярам зі схильністю до гуманітарних наук подобаються більше неточні науки, це як мова, література та мистецтво. У дітей-технарів,навпаки – алгебра, фізика, технології.

Покращення обізнаності

Цей пункт є перевагою однозначно, але  тільки в тій ситуації, коли у Вашій школі все погано з подачею матеріалу та вчителями. Тут безспірно потрібно змінювати школу заради світлого майбутнього дитини.

Логістика

Цей пункт є своєрідним, адже його можна віднести як до переваг, так і до недоліків.

Якщо Ви переїжджаєте, і школа, в якій навчається Ваша дитина, розташована задалеко від дому, можна перевести її в інший заклад навчання, але через таку дрібницю Ви однозначно зустрінетеся з цими 5 негативними пунктами переходу в нову школу:

Схвильованість, небажання вчитися, депресія

І таке буває. Зміни – це завжди нелегко, і всі ми є її жертвою. Слід пояснити Вашому учневі, що це абсолютно нормально, і не потрібно картати його, через те, що в нього немає бажання щось робити.

Погіршення оцінок

Ні, Ваша дітвора не деградує, і ні, вони таким чином не зчиняють опір новій школі. Поясненням може бути зниження продуктивності через надмірний стрес, тому не потрібно лаятися або ж навіть карати фізичнодитину. Таким чином Ви тільки підливаєте олії у вогонь. Всьому потрібен час, і гарні оцінки, з плином часу, повернуться.

Булінг, відсторонення від суспільства

Як бице страшно не звучало в моїх словах, це також потім мине. Учні, зазвичай малого віку, завжди були зацікавлені новою дитиною в їхньому класі, і не знаючи як грамотно її пізнати, розпочинають приставати до неї: словесно ображати, ставити незручні запитання, вдаряти, тощо. Але не варто терпіти це все. Якщо це продовжуватиметься, або у гірших випадках, дійде до травми. Треба розуміти межу між нормальним і неадекватним, і пояснювати це іншим дітям.

Втрата друзів і колишніх зв’язків

Мабуть, для Вашої дитинице буде найтравматичнішим досвідом за період її навчання, особливо коли учень довго з ними провчився і дуже звик до його колишніх однокласників.

Логістика

І знову ми зустрілися. У цьому випадку логістика в недоліках пов’язана з позитивними факторами. Тобто, якщо Ви переводите школяра в нову школу задля нових можливостей, вона може розташовуватися далеко від Вашого місця проживання. Так можна робити в точності навпаки.

Вікторія КАМІНСЬКА, «СічНьюз»

Поділитися
1 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top