skip to Main Content

Вінничан запрошують на «Єврейський вікенд»

Усіх охочих запрошують провести разом “Єврейський вікенд” у Вінниці. Дводенний захід, який пройде 9-10 березня, присвячений взаємовпливам української та єврейської культур. Організатори хочуть проілюструвати історичні та культурні зв’язки обох народів. І показати, що єврейська спільнота є невід’ємною частиною суспільства України та має однакові з ним цінності.Вінниця стала третім містом проведення «Єврейського вікенду» після Львова та Києва.

Наш «Єврейський вікенд» – це просвітницька, атмосферна і щоразу особлива подія. Ми запрошуємо разом з нами досліджувати сучасну Вінницю через історичну призму. Література, музика, театр, кулінарні традиції, мова – саме з цього і складається наша спільна історія,яка попри усі випробування є дуже яскравою, – коментує організаторка Влада Недак, директорка «Проєкту Кешер в Україні».

Участь у всіх подіях безкоштовна для гостей, але потрібна попередня реєстрація. Після реєстрації усім особисто повідомлять місце проведення «Єврейського вікенду».

Фахові лекції і вистава

Під час фахових лекцій спілкуватимуться про:

  • мови, якими говорить народ (разом з Надією Уфімцевою, історикинею, дослідницею єврейської книжкової культури);
  • єврейський складник у вінницькій міській пам’яті з Тетяною Кароєвою, докторкою історичних наук, професоркою, викладачкою Вінницького державного педуніверситету;
  • жіночі архетипи у психоаналізі з Інною Яворською, психологинею, засновницею центру психології та психотерапії «Амадея»;
  • українську, єврейську, польську кухню Вінниччини з Оксаною Роздорожнюк, головою «Подільською асоціації гідів та екскурсоводів».

Ввечері першого дня «Єврейського вікенду» вінничан чекає театральна вистава академії акторської майстерності «Квадрат» за п’єсою американського драматурга Дона Нігро. Це комедія, головними персонажами якої є тварини: щирі, кумедні, зворушливі. Та кожна історія здається абсолютно людською, бо торкається наших власних мрій, сумнівів, пошуків та прагнень.

Прогулянка Єрусалимкою

Наступного дня погуляємо Єрусалимкою разом з Тетяною Рибак, гідом, яка вже понад чотири роки знайомить гостей міста й мешканців з історією та несподіваними епізодами Вінниці.

Також у неділю запрошують на панельну дискусію про жіночий бізнес та жіноче лідерство «Жінки України. Помітні». Серед спікером – засновниці власного бізнесу, благодійних організацій, правозахисниці та політикині. 

На майстер-класі підпишемо каліграфічну листівку в стилі почеркового єврейського письма із Світланою Сотник, мисткинею, каліграфинею.

В партнерстві з книгарнею «Герої» поговоримо про те, якою українська література є зараз та якою вона буде завтра з Богданою Романцовою, літературною критикинею, літературознавицею, редакторкою видавничих проєктів у видавництві «Темпора».

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top