skip to Main Content

Як підготувати організм до зими: корисні поради

Зима – досить стресовий період для організму людини. Мова йде не лише про загострення хронічних захворювань, таких як гайморит чи бронхіт, а й про появу нових.
Нестача сонячного світла, вітаміну D та уповільнений обмін речовин є дещо небезпечними для нашої імунної системи.

Що таке імунітет

Імунітет – це захисна система нашого організму на щось небезпечне для нас. Сукупність всіх органів та клітин в організмі, які розпізнають та знищують чужорідні речовини. Вона представлена абсолютно різними клітинами та органами. Імунна система діє як єдиний механізм захисту, постійно зміцнюючись та удосконалюючись під впливом зовнішніх факторів.

Захисна реакція починається з моменту розпізнавання ворожого тіла. Потім відбувається його видалення та ліквідація негативних слідів перебування цієї інфекції в організмі.

Коли імунна система слабшає, ви починаєте відчувати ряд симптомів:

• Слабкість
• Нездужання
• Сильну, хронічну втому
• Зниження працездатності
• Порушення сну
• Часті застудні захворювання

Поспішати в аптеку за ліками для підняття імунітету не варто. Звісно, існує певна група препаратів, яка може застосовуватися при послабленні імунної системи. Проте їхню ефективність та безпечність ще на 100% не доведено. Найкращим рішенням буде зміна способу життя та відмова від шкідливих звичок.

Поради фахівця

Медичний фахівець Вінницької центральної районної лікарні Людмила Смаковська дала власні поради:

  • Готувати свій організм до зими потрібно ще влітку. Вживати якомога більше фруктів та перебувати не під прямими сонячними променями, аби наш організм був насичений вітаміном D.
  • Також дуже важлива фізична підготовка організму. Тобто потрібно займатися спортом, виконувати різноманітні фізичні вправи та проводити загартовування організму задля підвищення імуностійкості організму.
  • Важливим є й збалансоване харчування. І, перш за все, вам знадобляться білки, жири та вуглеводи.
  • Білок тваринного походження за бажання можна замінити на дієтичний. Він міститься в бобових (горох, квасоля або соя). Тваринні жири реально замінити рослинними, багатими на поліненасичені жирні кислоти, такі як омега-3 і омега-6. Вуглеводи краще отримувати з продуктів, багатих на клітковину. Серед таких цільнозерновий хліб, крупи, овочі та фрукти.
  • На зимовий період буде краще, якщо прибрати з раціону перероблені продукти: білий хліб, рис швидкого приготування, чіпси й інший фастфуд. Якщо вдасться, то вживати менше солі та цукру. Солодощі корисніше замінити на їхню природну альтернативу, тому краще запастися медом чи сухофруктами.
  • Не забувайте про хороший відпочинок та сон, адже це впливає на ваше самопочуття протягом усього дня. Носіть зручний та теплий одяг аби не отримати переохолодження. Понизьте до мінімуму шкідливі звички, натомість покращуйте свою фізичну активність аби замова пора приносила лише приємності, а не турботи.

Детальніше про те, як вберегтися від сезонних захворювань читайте за цим покликанням.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top